Onderzoek Erasmus MC bevestigt: corona via lucht overdraagbaar
Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben met een onderzoek met fretten wetenschappelijk aangetoond dat het Covid-19-virus door de lucht overdraagbaar is. Daarmee is voor het eerst bewijs geleverd dat social distancing nodig is, stelt moleculair viroloog Sander Herfst van het Erasmus MC. Het onderzoek werd gedaan voor bekend werd dat op twee nertsenfokkerijen in Brabant corona is uitgebroken onder dieren.
Delen per e-mail
Er werd wereldwijd al vanuit gegaan dat het coronavirus niet alleen via direct (van mens op mens) of indirect (via bijvoorbeeld een deurklink) contact, maar ook via de lucht overdraagbaar was.
Maar bewezen was het nog niet, zegt Herfst. ,,Het maakt van een vermoeden een wetenschappelijk onderbouwd feit. Daarnaast is het ook wel eens goed om het bewijs aangeleverd te krijgen dat we met z’n allen goed bezig zijn’’, verwijst de onderzoeker naar de social distancing-maatregelen waar Nederland nu al een tijdje onder gebukt gaat, zoals het houden van 1,5 meter afstand.
Besmette fretten
Het Erasmus MC gebruikte voor het onderzoek fretten, die gevoelig blijken voor infectie met Covid-19. Op het moment van het dieronderzoek in het laboratorium was overigens nog niet bekend dat op twee nertsenfokkerijen in Brabant corona is uitgebroken bij dieren. Nertsen en fretten behoren beide tot de familie van de marterachtigen.
Fretten die in direct contact werden gebracht met een geïnfecteerde soortgenoot, raakten in korte tijd besmet met corona, zegt Herfst. Bij fretten die op minstens tien centimeter afstand van elkaar werden gehouden duurde het een paar dagen, maar uiteindelijk raakten ook zij besmet. ,,In beide gevallen leidt het tot een robuuste luchtweginfectie bij de ontvangende dieren’’, constateerde Herfst.
Besmetting met een luchtwegvirus door de lucht kan op twee manieren gebeuren. Ten eerste via druppels (zoals door niezen en hoesten), waarbij de virusdeeltjes door de zwaartekracht binnen een meter van de verspreider al neerdalen. De tweede optie zijn kleine aerosolen, die lang in de lucht kunnen blijven zweven en zelfs uren later nog ingeademd kunnen worden door een ander persoon, die vervolgens geïnfecteerd kan worden.
Vervolgstudies
Of de overdracht bij het coronavirus door de lucht plaatsvindt via druppels, aerosolen of door beide weten de Rotterdamse onderzoekers nog niet. ,,In vervolgstudies zullen we daarom nader gaan onderzoeken of overdracht via de lucht ook over grotere afstand, en dus alleen via aerosolen, mogelijk is.”
Het onderzoek van Erasmus MC is nog niet peer reviewed (door vakgenoten gecontroleerd). Herfst stelt echter dat de bevindingen zeer betrouwbaar zijn.
Bekijk hier alle video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Viroloog: ‘Nederland is vol met gastheren die een virus over kunnen dragen’
Hij dineerde regelmatig met de corona-adviseur van Donald Trump en figureert in een van de bestsellers van Dan Brown. Maak kennis met Ron Fouchier, een van de belangrijkste virologen van Nederland. Zijn boodschap: als je weet dat er een pandemie aankomt, bereid je dan ook vóór. En: onze veehouderij moet écht op de schop. -
PREMIUM18
Brussel werkt al aan vaccinatiebewijs, maar Den Haag is er nog niet voor te porren
Het kabinet is op dit moment nog niet te porren voor de invoering van een vaccinatiebewijs. In Den Haag zien ze nu te veel beren op de weg, terwijl Brussel al werkt aan een vaccinatiepaspoort richting de komende zomervakantie. -
Haal de handschoenen maar tevoorschijn, vleugje winter keert terug
Had je je handschoenen, sjaal en muts alweer opgeborgen in de kast? Haal ze maar weer tevoorschijn, want dit weekend keert een vleugje winter terug. Wel met een zonnetje. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM
Donorkinderen en ouders naar rechter om identiteit spermadonor: ‘Ik voel me besodemieterd’
Voor de tweede keer in korte tijd stappen donorkinderen naar de rechter om te eisen dat een spermadonor zijn identiteit prijsgeeft. De man beloofde destijds dat zijn donorkinderen mogen weten wie hij is, maar hij wenst nu toch anoniem te blijven. De kinderen en hun ouders willen dat de vruchtbaarheidskliniek en de stichting die alle donoren registreert alsnog zijn gegevens verstrekken.
-
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
Was Aziz A. betrokken bij de moord op zeventien Syriërs?
Justitie verdenkt ‘Balie-jihadist’ Aziz A. van de betrokkenheid bij de moord op zeventien Syriërs. Het bewijs daarvoor komt uit een afgeluisterd gesprek. Aziz A. zelf ontkent.