Volledig scherm
© AD

Onderzoek in 262 gemeenten: Piet blijft zwart

GROTE PIETATLASOndanks alle discussie verandert Zwarte Piet nauwelijks van kleur. Dat blijkt uit de Eerste Grote Pietatlas, een uitgebreid onderzoek van deze krant in 262 gemeenten. In 86 procent van de gepeilde gemeenten blijft hij tijdens komende intocht zwart of bruin. Slechts 6 procent introduceert nieuwe varianten.

Quote

Alle veranderin­gen die in de media breed worden uitgemeten, geven een vertekend beeld

Marc Giling, Sint- en Pietengilde

De gemeenten die niks veranderen, hebben uiteenlopende redenen. Zo speelt de discussie volgens hen lokaal niet. Of vinden ze het verwijt van racisme onzin. Anderen oordelen dat het personage in de loop van de tijd al genoeg is veranderd. Zo zijn de gouden oorringen weggehaald die naar slaven zouden verwijzen. De gemeenten die bereid zijn tot verandering, kiezen meestal voor de toevoeging van 'roetpieten' aan de optocht. Die gedeeltelijk geschminkte figuren zijn vorig jaar door het toonaangevende Sinterklaasjournaal (NTR) naar voren geschoven. Sommige kiezen voor heel andere kleuren.

Ook kleinere steden
Onder het kleine aantal 'veranderingsgezinde' gemeenten bevinden zich niet alleen de grote steden Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Ook Almere en Lelystad doen mee, evenals 'kleinere' gemeenten als Winterswijk (Gelderland) en Pijnacker-Nootdorp (Zuid-Holland). Zo'n 8 procent van de gemeenten heeft nog geen besluit genomen of twijfelt ernstig. Zo veranderde Etten-Leur tijdens het onderzoek van 'roetpiet' via naar 'zwart' naar 'we weten het nog niet'.

Marc Giling  van het Sint- en Pietengilde is niet verrast dat de traditie stand houdt. ,,Alle veranderingen die in de media breed worden uitgemeten, geven een vertekend beeld. De overgrote meerderheid ziet geen enkele reden iets te veranderen.''

Tegenstander Jerry Afriyie van Nederland Wordt Beter noemt de paar veranderingen juist 'heel hoopgevend'. ,,In  het begin werden we nog uitgelachen en nu zien we op heel verschillende plekken al een verschuiving. Het is allang geen 'Amsterdamse kwestie' meer. Ik voorspel: volgend jaar 50 procent verandering.''

Zaterdag in deze krant en interactief op deze website: de Eerste Grote Pietenatlas