Volledig scherm
© Facebook/Janet Wieldraaijer

Onderzoek mishandeling lesbisch stel in Groningen muurvast

Het politieonderzoek naar de mishandeling van een lesbisch koppel in Groningen zit muurvast. Het tweetal werd begin deze maand na een avondje stappen in de stad bruut in elkaar geslagen door drie mannen om hun geaardheid. Tot nu toe zijn er geen getuigen gevonden.

Quote

Camera's kunnen maar op één plek tegelijker­tijd focussen, dan kun je iets missen

Paul Heidanus - Politiewoordvoerder

Bewakingscamera's legden de mishandeling niet vast. Even verderop vond namelijk nog een geweldsincident plaats. ,,Camera's kunnen maar op één plek tegelijkertijd focussen", vertelt politiewoordvoerder Paul Heidanus aan RTV Noord. ,,Dan kun je iets missen", is zijn conclusie. Het onderzoek verloopt ook moeizaam omdat er geen eenduidig signalement is van de drie verdachten.

Engelssprekende man
De politie vestigt nu haar hoop op een Engelssprekende man die het stel na de mishandeling te hulp schoot. Hij hielp de vrouwen omhoog en liep met ze mee naar homokroeg De Kast. De politie hoopt dat deze man meer kan vertellen over de verdachten en kan helpen met een duidelijk signalement. Heidanus vertelt de regionale omroep dat de man mogelijk gewoon een Nederlander is. ,,Hij kan vermoedelijk ook Engels gesproken hebben omdat een van de slachtoffers Amerikaanse is."

Of er meer mensen getuige zijn geweest van de mishandeling weet de politie niet, omdat ook dat dus niet te zien is op camerabeelden. Heidanus herhaalt daarom dat iedereen die ook maar iets gezien heeft in die bewuste nacht contact op mag nemen met de politie. Een eerdere getuigenoproep van de politie heeft tot nu toe niets opgeleverd.

Gekneusde stembanden
Het lesbische stel ving zondagochtend 3 april rake klappen op. De ene vrouw liep als gevolg van de mishandeling gekneusde stembanden op en kon daardoor tijdelijk niet meer eten en nauwelijks praten. Haar vriendin liep onder andere een blauw oog en een gescheurde oorlel op. Janet Wieldraaijer, een vriendin van het stel, beschrijft de nare ervaring van de twee daarna op Facebook. Zo zou een van de mishandelaars hebben gezegd: ,,Als je eruitziet als een kerel, dan moet je ook vechten als een kerel."

De vrouwen krijgen veel bijval, ook vanuit de landelijke en regionale politiek. De burgermeester van Groningen, Peter den Oudsten, nam het geweld hoog op. ,,Dit soort gedrag wordt in Groningen niet getolereerd." En ook PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch noemde de mishandeling op Twitter ,,afgrijselijk en laf''.