Volledig scherm
Karel Pronk. © Politie

Onderzoek naar criminele erfenis van doodgeschoten 'Haagse Holleeder'

De politie en de fiscale opsporingsdienst FIOD zijn een onderzoek begonnen naar de 'criminele erfenis' van de geliquideerde crimineel Karel Pronk (60). Hij werd begin augustus in Delft doodgeschoten. Deze week zijn in de omgeving van Den Haag twee woningen doorzocht en een garage- en een kelderbox. 

Ook een woning op Ibiza is doorzocht, meldt de FIOD. Bij deze acties zijn administratie, drie auto's, een boot, drie luxe horloges en contant geld in beslag genomen. Er is niemand aangehouden.

De politie denkt dat Pronk zich schuldig maakte aan strafbare feiten in het drugscircuit, waar grote geldbedragen in omgaan. Mogelijk is crimineel geld weggezet bij familie of bij derden, zegt de woordvoerster van de FIOD. Daarmee zouden zij zich schuldig maken aan witwassen.

Bij het onderzoek zijn de politie van Den Haag en Amsterdam betrokken en justitie in Spanje. Het Openbaar Ministerie in Den Haag leidt het onderzoek.

'Holleeder'

Karel Pronk, ook wel bekend als de 'Haagse Holleeder', werd op 7 augustus  doodgeschoten bij een koffietent in het Kalversbos in Delft. Na de liquidatie werd een 28-jarige man uit Delft als verdachte aangehouden, maar werd al gauw vrijgelaten. 

Begin september werd duidelijk dat Errol Janssen de hoofdverdachte in de zaak is. Al op de dag van de dood van Pronk op 7 augustus bij koffiehuis het Kalf viel de politie zijn huis in Delft binnen. Daar werd toen niemand aangetroffen. Janssen ging ervandoor. Een getuige zag nog dat hij zijn hond uitliet, maar sindsdien ontbreekt elk spoor. Ook zijn motor, een Harley Davidson, is nog niet gevonden.

Topcrimineel Karel Pronk gaf de opdracht voor het schoonmaken, aankleden en mogelijk verplaatsen van het stoffelijk overschot van timmerman Mustafa Ates (50) uit Vlaardingen. Dat verklaarde een 48-jarige verdachte in de moordzaak eind augustus voor de rechter. Het lichaam van Ates, die de bijnaam 'de klusjesman van de onderwereld' had, werd op 22 juli vorig jaar gevonden bij een parkeerplaats in Rijswijk.

Volledig scherm
Errol Janssen. © Politie
  1. Jongen springt van brug op Efteling-bootje: attractie stilgelegd, beveiligers grijpen in

    Jongen springt van brug op Efteling-boot­je: attractie stilgelegd, beveili­gers grijpen in

    Een minderjarige Efteling-bezoeker heeft zich vanmiddag flink misdragen in en rondom de bekende bootjesattractie Gondoletta. De jongen sprong vanaf een brug op het dak van één van de varende bootjes en bleef daar vervolgens een tijd lang op zitten. Door beveiligers is de baldadige bezoeker naar de uitgang van het pretpark begeleid, bevestigt een woordvoerster tegenover het Brabants Dagblad.
  2. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”