Volledig scherm
Gerard T. vanmiddag in de rechtszaal. © Petra Urban

Onderzoek naar daden van serieverkrachter duurt lang

UpdateGerard T. zal blijven zwijgen over de verkrachtingen waarvan hij wordt beschuldigd, tot het onderzoek is afgerond. Dat zei zijn advocaat zojuist in de rechtbank van Utrecht, waar de vermeende serieverkrachter voor het eerst in het openbaar terecht stond.

T. beloofde wel te zullen gaan praten als alle onderzoeken achter de rug zijn en de recthszaak inhoudelijk behandeld wordt.

Vandaag kregen de slachtoffers en rechercheurs eindelijk de man zien op wie bijna twee decennia lang werd gejaagd. Meestal mag een verdachte zelf weten of hij komt opdagen voor zijn rechtszaak.

Maar Gerard T. (51), alias de Utrechtse serieverkrachter, heeft geen keus. De rechter heeft een 'bevel van medebrenging' afgegeven vanwege het belang van de zaak.

Het belooft een harde confrontatie te worden tussen T. en zijn aanklagers als de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Vandaag werd alleen de stand van zaken en het verlengen van de voorlopige hechtenis besproken.

Details
Het OM zal gedetailleerd spreken over de verkrachtingszaken, en heeft de slachtoffers daar ook op voorbereid. Het OM heeft voor de slachtoffers een tweede zaal gereserveerd, waarin zij de zaak vandaag live konden volgen, zonder Gerard T. écht in de ogen te hoeven kijken.

De verkrachtingsslachtoffers die aan Gerard T. gelinkt werden dankzij een DNA-match, waren destijds 16, 28 en 16 jaar oud. Ze werden vaginaal, anaal en oraal verkracht, zo hield de Officier van Justitie de toehoorders vanmiddag voor. De rechtsorde is daardoor zeer geschokt, zei Officier Michael van Leent.

MH17
Vast staat dat het onderzoek nog lang gaat duren. De capaciteit van het NFI, dat onder meer het DNA-onderzoek doet, is voor een groot deel ingezet voor de vliegramp met de MH17. Dat vliegtuig stortte neer de dag nadat de verdachte van de serieverkrachtingen werd opgepakt.

Vanmiddag werd ook duidelijk dat Gerard T. nog door een psycholoog en een psychiater onderzocht moet worden. Elke 3 maanden wordt er opnieuw een besluit genomen over het verlengen van zijn hechtenis. Ook zojuist werd besloten dat T. voorlopig in de cel blijft. De zaak gaat op 19 januari verder. 


Volledig scherm
AD-journaliste Iris van den Boom © AD
Radio 1 Luister Live

Abstract
Vooruitlopend op de zaak gaf verslaggeefster Iris van den Boom een interview met Radio1. 'Het is heel erg spannend. Heel lang is hij een abstract iets geweest, maar nu is het een echt persoon. Ik heb er nooit aan getwijfeld dat hij zou bestaan, maar nu zien we er een gezicht bij.'

De man had een lokfiets gestolen, waarna hij DNA moest afstaan. Dat bleek te matchen met het DNA van de serieverkrachter. 'Het was een lullige manier om gepakt te worden, maar ook de laatste strohalm van justitie. Ze zaten op een dood spoor.'

Van den Boom heeft altijd de hoop gehad dat hij gepakt zou worden, maar echt zeker weten deed ze het niet: 'Ik heb er rekening mee gehouden dat hij dood was. Dat hij zelfmoord had gepleegd en een briefje had geschreven met de tekst "Sorry, ik was de Utrechtse serieverkrachter." Dat is gelukkig niet gebeurd.'

Nu hij gepakt is verandert zijn status: 'Toen hij onbekend was, was hij nog een mytisch figuur. Nu is het weer een 'gewoon' persoon.'

Gerard T. is verdachte in zestien zaken. Er is tot op heden in drie zaken een DNA-match gevonden. In andere zaken is nog geen goede link gemaakt.

Volledig scherm
© ANP