Volledig scherm
Niet meer naar de apotheek, maar naar de plaatselijke groenteboer om een verkoudheid te genezen. © Marc Pluim

Onderzoek naar groente en fruit als medicijn tegen verkoudheid

Dat gezonde voeding kan voorkomen dat je ziek wordt wisten we al. Maar kun je met groente en fruit eigenlijk ook een verkoudheid sneller genezen? Over die vraag buigt het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam zich de komende tijd.

Het klinkt zo logisch, groente en fruit in de strijd tegen gezondheidsklachten. Maar zo makkelijk is het nou ook weer niet. Gezond eten versterkt het immuunsysteem en kan er voor zorgen dat mensen niet zo snel ziek worden. Maar of het een ziekte ook kan genezen, is een heel andere vraag.

Proefpersonen

Om die vraag te kunnen beantwoorden zoekt het AMC in samenwerking met NIZO Food research proefpersonen die zich vrijwillig laten besmetten met een verkoudheidsvirus. Op een paracetamolletje na mogen de proefpersonen verder geen middelen gebruiken tegen hun fysieke ongemak.

Uit eerder onderzoek zijn wel aanwijzingen gevonden dat bepaalde bestanddelen uit groenten en fruit de duur en de ernst van een verkoudheid kunnen verminderen. Het bedrijf NutriLeads heeft deze bestanddelen nu uit groenten geïsoleerd en in een plantaardig voedingssupplement verwerkt. Nu moet er worden gekeken of de nieuwe mix ook daadwerkelijk zal leiden tot een snellere genezing.