Volledig scherm
PREMIUM
© Olaf Kraak

Onderzoek naar illegale adopties rijt oude wonden open in Tuitjenhorn

Tientallen Nederlandse stellen adopteerden begin jaren 80 illegaal een baby uit Brazilië. Een opvallend groot deel kwam uit het dorp Tuitjenhorn. Was het een wanhoopsdaad, edele daad of misdaad?

In de woonkamer hangt een foto van een gelukkig gezin. Piet en Greet Blankendaal uit Tuitjenhorn poseren met hun adoptiekinderen Marco (1980), Alex (1982) en Wilma (1983) en de kleinkinderen. Afgelopen zomer vierden ze hun vijftigjarig huwelijksjubileum.

Dat gezinsgeluk was niet vanzelfsprekend. Ze hebben hun kinderen uit Brazilië moeten halen. ,,De vlaggen hingen uit als we terugkwamen’’, vertelt Piet Blankendaal (75), eigenaar van een koelvriesbedrijf en dierenpark.

Begin jaren 80 wordt het kleine dorp in de kop van Noord-Holland in korte tijd opvallend veel Braziliaanse baby’s rijker. Zelfs een Braziliaanse televisieploeg komt naar Tuitjenhorn, waar kinderloze echtparen elkaar ‘besmetten’ met het adoptievirus. Blankendaal: ,,Andere stellen vroegen ons advies.’’

Zo werkt dat in een dorp (3500 inwoners) waar het leven nog overzichtelijk is en de tam-tam zijn werk doet. Een dorp van ‘ons kent ons’, waar het openbare leven zich concentreert rond de winkels in de Dorpsstraat en het kerkgebouw van de parochie Heilige Jacobus de Meerdere de blikvanger is.

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite.