Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Onderzoek naar miljoenenfraude in zorg op Veluwe

Op de Veluwe is voor vermoedelijk miljoenen aan zorgfraude gepleegd. Het Financieele Dagblad meldt na onderzoek dat het alleen al in 2015 zou gaan om een bedrag dat kan oplopen tot 1,3 miljoen euro aan zorg die wel werd gedeclareerd, maar nooit geleverd. 

De zaak draait om de inmiddels opgeheven zorginstelling Zorg en Ondersteuning uit Ermelo. Deze instelling zorgde van 2011 tot eind mei 2016 voor ongeveer 70 jongeren. Deze jongeren hadden een licht verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond. 

De zorg voor de cliënten werd door gemeenten en zorgverzekeraars betaald vanuit het persoonsgebonden budget (pgb). Maar die zorg kregen de jongeren niet of amper.

Zilveren Kruis

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis bevestigt de berichtgeving en vermoedt dat er misbruik is gemaakt van de pgb-gelden. Na meerdere signalen startte de verzekeraar een onderzoek. Dat onderzoek richtte zich niet alleen op Zorg en Ondersteuning, maar ook op AZ Zorgverlening en SuccesZorg. Dat maakte een recente brief naar een voormalige cliënt volgens het Financieele Dagblad duidelijk. 

De laatste twee eenmanszaken zijn in handen van personen die ook bij Zorg en Ondersteuning werkten. AZ Zorgverlening is van een oud-bestuurder van de zorginstelling in Ermelo. De eigenaar van SuccesZorg is een oud-personeelslid. Beiden namen eind 2016 een aantal cliënten over van het opgeheven Zorg en Ondersteuning. 

Zilveren Kruis gaat de ten onrechte gedeclareerde gelden terugvorderen bij de instellingen. De zorgverzekeraar gaat ervan uit dat de patiënten te goeder trouw hebben gehandeld. Mocht dat toch niet het geval zijn, dan moeten zij geld terugbetalen.