Onderzoek naar omkoping bij omstreden grondverkoop NS

Update/videoHet Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de omstreden verkoop van NS-gronden aan een vastgoedondernemer in 2014. Eén betrokkene wordt verdacht van omkoping.

Volgens het OM heeft de verdachte zich rond de deal mogelijk schuldig gemaakt aan niet-ambtelijke omkoping, bevestigt woordvoerder Valentine Hoen van het Functioneel Parket. Het onderzoek richt zich niet op NS en ProRail.

De verkoop betreft één van de twee gronddeals tussen de NS en vastgoedhandelaren die deze krant vorige maand onthulde. In zowel 2010 als 2014 verkocht de NS grote hoeveelheden grond langs het spoor aan twee verschillende vastgoedhandelaren. Zij hoefden niets te betalen en kregen zelfs miljoenen euro’s toe. De gronden werden ook aangeboden aan ProRail, maar dat zag af van aankoop.

Later bleek ProRail veel van de gronden nodig te hebben voor spoorverbreding en andere werkzaamheden. Het moest de grondpakketten kopen van de vastgoedhandelaren. Voor de eerste deal betaalde het in 2017 ruim 18 miljoen euro aan het bedrijf RailSide, voor de tweede vorig jaar 15 miljoen aan Bakkhe Vastgoed.

De transactie waarbij NS-grond aan Bakkhe Vastgoed werd verkocht, wordt nu door het OM onderzocht. Betrokkenen vermoeden al langer dat Bakkhe Vastgoed voorkennis had bij het inschrijven op de grond. RailSide, dat bij de tweede deal weer meedeed, maar de gronden misliep, denkt dat een voormalig aandeelhouder kennis over het bod van RailSide heeft doorgespeeld aan Bakkhe Vastgoed. Dat zou met die informatie de aanbesteding hebben gewonnen. De voormalig aandeelhouder ontkent dat.

De eigenaar van Bakkhe Vastgoed reageerde de afgelopen weken niet op herhaalde verzoeken van deze krant om commentaar. Het OM wil niet zeggen of de eigenaar een van de twee verdachten is in de zaak.

'Gepruts’

Het strafrechtelijk onderzoek is het zoveelste hoofdstuk in de affaire. ProRail-topman Pier Eringa maakte vorige week bekend dat hij laat onderzoeken wat er bij de gronddeals is misgegaan. Hij sprak van ‘gepruts’ door ProRail, NS en het ministerie, wat zijn organisatie tientallen miljoenen heeft gekost.

De NS heeft al intern onderzoek gedaan na signalen over voorkennis. Volgens een woordvoerder zijn daarbij geen onregelmatigheden gevonden, maar de NS wil het onderzoek niet openbaar maken. De Tweede Kamer heeft om opheldering gevraagd. In eerste instantie verklaarde het OM dat het ging om twee verdachten, dat werd later gecorrigeerd naar één. 

Lees hier de complete reconstructie over dit miljoenengevecht: Rotterdamse zakenman kost Prorail 18 miljoen: wie betaalt dat? Jij! (Premium)

Lees hier meer over de vastgoeddeal die het Openbaar Ministerie onderzoekt: Snelle jongen loopt binnen dankzij ProRail en NS (Premium)

Tips?

Heb je tips over deze zaak of over andere opvallende grondverkopen, dan komen we graag met je in contact. Gebruik onze WhatsApp-tiplijn 06-11568540 of mail naar oproep@ad.nl (je gegevens nemen we in vertrouwen in behandeling volgens ons privacy-statement).

Volledig scherm
© ANP