Volledig scherm
De politie treedt op voorafgaand aan de wedstrijd tussen Ajax en Juventus. © REUTERS

Onderzoek naar politieoptreden voor wedstrijd Ajax-Juventus

De driehoek in Amsterdam, bestaande uit de korpschef van de politie, de hoofdofficier van justitie en de burgemeester, gaat onderzoek doen naar het politieoptreden voorafgaand aan de Champions League-wedstrijd van Ajax tegen Juventus. Op verzoek van burgemeester Femke Halsema wordt bekeken of het optreden proportioneel en juist was, meldt stadszender AT5. 

Volledig scherm
Het waterkanon werd ingezet. © EPA

De situatie liep woensdag behoorlijk uit de hand, nadat er bij de Johan Cruijff ArenA enkele fakkels waren aangestoken. Vele Ajax-supporters wilden deelnemen aan een zogenoemde entrada, een feestje waarmee supporters van de Amsterdamse club soms belangrijke duels inluiden. De entrada gaat altijd gepaard met veel gezang en vuurwerk, iets dat de politie eerder die dag verboden had. 

De mobiele eenheid besloot met twee waterkanonnen op supporters te spuiten, onder wie volgens AT5 ook kinderen en mensen in rolstoelen. Bovendien werden politiepaarden ingezet om de menigte uiteen te drijven. 

Beide acties leidden tot verontwaardigde reacties van Ajax-fans, die het optreden buitenproportioneel noemden. ,,Dit. Er is NIKS aan de hand als de politie gewoon ff van een afstandje toekijkt. Totaal onnodig dit”, schreef bijvoorbeeld Jurian Ubachs op Twitter. En Andre van Dorp: ,,Weet niet welke situatie onveiliger is.. feestje met paar fakkels of deze belachelijke actie #ajajuv”.

Wapenstokken en pepperspray

Volledig scherm
© REUTERS

Ook tientallen Juventus-fans werden voorafgaand aan het duel opgepakt. Een groep van 46 fans die bij de Johan Cruijff ArenA in een metro richting de binnenstad stapte, werd door Italiaanse vertegenwoordigers van justitie, die de Nederlandse politie bijstaan, herkend en aangehouden. De tweede groep, van 61 personen, werd in de omgeving van het stadion in de kraag gevat. Ze hadden onder meer vuurwerk, uitschuifbare wapenstokken, pepperspray en een hamer bij zich, aldus de politie. De Italianen werden met bussen overgebracht naar een cellencomplex.

Ajax speelde later op de avond gelijk (1-1) tegen Juventus. 

Volledig scherm
© VI Images
Volledig scherm
© REUTERS
 1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

  Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

  YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.
 2. Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’
  Zeven gewonden

  Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’

  Een racewagen is vanmiddag vermoedelijk met opzet op het publiek ingereden bij de prijsuitreiking van de Autocross Leende in Brabant. Hierbij zijn zeven gewonden gevallen, onder wie een jonge jongen. Het incident gebeurde waarschijnlijk nadat er ruzie was ontstaan omdat de organisatie een race wilde annuleren. De 21-jarige bestuurder van de auto is aangehouden, samen met een tweede verdachte.