Volledig scherm
© ANP XTRA

Onderzoek naar soepeler verzekeren na borstkanker

Verzekeraars doen onderzoek om te kijken of voormalige borstkankerpatiënten makkelijker een verzekering kunnen afsluiten. Jonge mensen die genezen zijn van kanker houden nu nog levenslang problemen met het afsluiten van een levensverzekering die bijvoorbeeld nodig is voor het kopen van een huis. Ze worden afgewezen of moeten fors hogere premies betalen.

Dat kwam vanavond naar voren in het tv-programma Kassa. Directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars liet daarin weten dat zijn achterban samen met de Nederlandse Kankerregistratie een nieuw 'risicomodel' voor kankerpatiënten ontwikkelt op basis van recente Nederlandse statistieken.

De patiëntenbeweging Levenmetkanker zei dat de verzekeraars op dit moment onder meer met oude cijfers van buitenlandse herverzekeraars werken. Die weerspiegelen niet de vooruitgang die in ons land is geboekt in de genezing van kanker.

Beginnen
De verzekeraars beginnen met het bekijken van de groep met borstkanker ,,omdat daarvan de gegevens over de laatste vijf jaar goed bruikbaar zijn'', aldus Weurding. ,,We zijn van plan dat door te zetten naar andere groepen als dat succesvol blijkt te zijn'', sprak hij verder.

De directeur zei dat hiv- en aidspatiënten door betere prognoses ook nauwelijks meer problemen hebben om zich te verzekeren.

Laurence Maas van Levenmetkanker vindt ruimere acceptatie door verzekeraars hard nodig. De groep Nederlanders die kanker hebben of hebben gehad wordt steeds groter, omdat steeds meer mensen van kanker genezen.

Problemen
Jonge mensen die zijn genezen van kanker hebben de rest van hun leven problemen met het afsluiten van verzekeringen. Zelfs als de dokter iemand helemaal gezond verklaart, bestempelen verzekeraars de ex-kankerpatiënt toch als risicovol. En ook ex-kankerpatiënten die meer dan twintig jaar geleden genezen werden verklaard, hebben er nog steeds last van bij het afsluiten van verzekeringen.

Volgens Maas zijn er in Nederland 500.000 mensen die kanker hebben of hebben gehad. ,,Het stempel van ex-kankerpatiënt zorgt er voor dat je soms voor jaren geen levensverzekering kunt afsluiten, of tegen een veel hogere premie en dat moet veranderen."