Ambulancemedewerkers plaatsen patiënten over van het failliete en inmiddels gesloten MC Slotervaart in Amsterdam.
Volledig scherm
Ambulancemedewerkers plaatsen patiënten over van het failliete en inmiddels gesloten MC Slotervaart in Amsterdam.

Onderzoek naar veiligheid van patiënten na faillissement ziekenhuizen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een onderzoek naar de wijze waarop afgelopen week is omgegaan met de veiligheid van patiënten bij het faillissement van het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen. 

De Raad wil nagaan hoe het belang van de patiënten is gewogen voor en tijdens het faillissementsproces. Dat heeft de Raad vanochtend besloten. In de komende weken zal een precieze focus van het onderzoek worden bepaald. Of er gedupeerde patiënten aan de bel hebben getrokken, kan de Raad niet zeggen. ,,Iedereen moet de ruimte krijgen om vertrouwelijk informatie met ons te delen’’, zegt woordvoerder Sara Vernooij. 

Artsen van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam uitten vorige week al stevige kritiek op de patiëntenzorg op deze site. Hun poliklinieken blijven nog weken open, maar ze kunnen de meeste onderzoeken en (kijk)operaties niet meer uitvoeren. Zo hoorde een darmpatiënt pas afgelopen vrijdag dat zijn tumor vandaag niet weggehaald zal worden. Zijn operatie is afgelast. Op de oogheelkunde is een patiënt wel geopereerd aan zijn linkeroog, maar de operatie rechts is afgeblazen. Ook wachten tientallen ouderen op injecties in hun oog. Krijgen ze die medicijnen niet, worden ze blind. 

Obesitaschirurg Yair Acherman reageerde woedend: ,,Het is een grote teringzooi hier. Zet dat maar in de krant. Al die berichten dat de patiëntenzorg zo goed geregeld wordt, kloppen helemaal niet.’’ 

Frustrerend

Ook oncologisch chirurg Eric van Dulken beaamde dat. ,,Ik kan bepaalde mri-onderzoeken niet meer doen. We kunnen ook niet controleren of de kankerbehandelingen zijn aangeslagen. Dat is heel frustrerend. Vooral voor de patiënt. Die zit in de onzekerheid. Er zijn patiënten die zeggen: dokter, waar u straks naar toe gaat wil ik graag mee. Maar ik weet zelf niet eens waar dat is.’’

Publicatie van het onderzoeksrapport van de Raad kan nog wel een jaar op zich laten wachten, zegt woordvoerder Sara Vernooij. ,,Maar wanneer we aanlopen tegen acuut gevaar zullen we direct een veiligheidswaarschuwing uitdoen.’’ 

Afgelopen vrijdag moesten alle patiënten in Slotervaart voor 15.00 uur het failliete ziekenhuis uit. Zo’n vijftig patiënten werden per ambulance overgeplaatst naar omliggende ziekenhuizen. Volgens zorgmedewerkers werd dit door veel patiënten als zwaar belastend ervaren.

Een patiënt werd zo kwaad dat hij niet ter plekke zijn patiëntendossier meekreeg dat hij met een breekijzer op het hoofd van een beveiliger sloeg. Een beveiliger hield er een gat in zijn hoofd aan over. Zijn wond werd ter plaatse gelijmd. ,,Ik snap het wel. Het is een stukje emotie. Die mensen zitten al dagen in onzekerheid over hun behandeling.’’

Niet overtuigend

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD).
Volledig scherm
Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD). © ANP

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) zei vanmiddag in de Kamer dat het MC Slotervaart failliet is gegaan omdat zorgverzekeraar Zilveren Kruis meende dat de kwaliteit van zorg daar niet meer gegarandeerd kon worden. ,,De verbeterplannen waren niet overtuigend voor de zorgverzekeraar. Ondertussen stond de kwaliteit van zorg onder druk door achterstallig onderhoud, doordat leveranciers medicijnen en hulpmiddelen terughaalden en doordat ingehuurd personeel niet meer kwam opdagen.’’

De zorginspectie en de Nederlandse Zorgautoriteit houden de zorgplicht van verzekeraars in de gaten. De afgelopen maanden stond het MC Slotervaart niet onder verscherpt toezicht van deze waakhonden, in tegenstelling tot de IJsselmeerziekenhuizen.

Bruins gaf aan verrast te zijn door de snelheid waarmee de kwestie zich vorige week ontwikkelde, vooral in het geval van MC Slotervaart. Op dinsdag werd bekend dat er uitstel van betaling was aangevraagd, op donderdag werd het ziekenhuis failliet verklaard. Een dag later moesten patiënten al worden overgeplaatst. De curatoren doen nog onderzoek naar de faillissementen.

De Tweede Kamer debatteert morgen over de kwestie.

 1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
  PREMIUM
  Geldoorlog in Europa

  Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

  De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?
 2. Einde aan onzekerheid: Nederlands 'coronaschip' mag aanmeren in Florida
  UPDATE

  Einde aan onzeker­heid: Nederlands 'corona­schip' mag aanmeren in Florida

  De kogel is door de kerk: het door het coronavirus getroffen cruiseschip MS Zaandam mag vanavond onder strikte voorwaarden aanmeren in Port Everglades, bij Fort Lauderdale in Florida. Dat heeft burgemeester Dean Trantalis vanavond bekendgemaakt. De gouverneur van Florida verzette zich al dagen tegen de komst van het Nederlandse cruiseschip, maar werd onder andere door president Donald Trump onder druk gezet.