Onderzoek naar vele afhakers bij lerarenopleidingen
Er komt een onderzoek naar de hoge uitval van studenten aan lerarenopleidingen. De hogescholen gaan uitzoeken wat er moet veranderen om meer docenten-in-spe binnenboord te houden.
Dat antwoordt minister Ingrid van Engelshoven (hoger onderwijs) op vragen van PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul. Uit de Keuzegids hbo 2020 die vorige maand verscheen, bleek dat de uitval aan lerarenopleidingen bovengemiddeld hoog is. Ook doen die studenten vaker langer dan vijf jaar over hun studie. Vooral docenten-in-spe die een talenstudie doen, scoren slecht.
Het ministerie van Onderwijs kan niet verklaren waardoor de uitval zo hoog is. Wel is bekend dat bijvoorbeeld veel studenten pas later een lerarenopleiding gaan doen, waardoor de combinatie met hun privésituatie mogelijk te zwaar is.
Zorgwekkend
Minister Van Engelshoven vindt de uitval zorgwekkend, omdat er ook op middelbare scholen een groeiend tekort aan leraren is. Hoewel de lerarenopleidingen met onder meer mentorgesprekken en het erbij houden van achterlopers proberen om meer mensen binnenboord te houden, slagen ze daar niet genoeg in. Het onderzoek moet uitwijzen wat er nodig is om wél meer docenten voor de klas te krijgen.
Uit de Keuzegids hbo 2020 bleek dat bijna een kwart van de studenten aan een taalopleiding in het tweede jaar is afgehaakt. Bij één van die lerarenopleidingen haalde slechts 27 procent van de studenten in vijf jaar tijd een diploma.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolumn
De mensen die toeterend over straat gingen vanwege de winst van Erdogan vormen een groot probleem
-
PREMIUM
Onderwijs asielkinderen loopt spaak door wachtlijsten en gebrekkige scholing: ‘Sommigen raken in een depressie’
Asielkinderen zijn de dupe van vele verhuizingen tussen noodopvanglocaties. Experts en inspecties maken zich zorgen over het lot van deze kinderen. Zoals over hun recht op onderwijs. Docenten zijn niet altijd voldoende gekwalificeerd en veel scholen hebben een wachtlijst of soms zelfs een leerlingenstop. ,,We komen kinderen tegen die al anderhalf jaar niet naar school zijn geweest.”Arnhem -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
38
Zonnig record aan negatieve stroomprijzen: wasje draaien levert geld op
De harde wind en de zonovergoten dagen zorgen voor een recordaantal uren met negatieve stroomprijzen. De 190.000 huishoudens met een dynamische energiecontract, hoeven dan bij forse negatieve prijzen niet te betalen maar krijgen juist geld als ze stroom gebruiken. Gistermiddag zelfs 33 cent voor iedere verbruikte kWh. -
PREMIUM106
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
PREMIUM
Amnesty reageert op politiebonden: ‘Extinction Rebellion is vreedzaam, de blokkeerfriezen niet’
De politie maakt zich onterecht kwaad over het niet-vervolgen van ruim 1500 mensen die zaterdag de A12 bij Den Haag blokkeerden, zeggen mensenrechtenorganisaties. De veelgemaakte vergelijking met de blokkeerfriezen op de A7 - waar wel vervolging plaatsvond - gaat volgens hen volledig mank. Wanneer is een snelweg blokkeren straffeloos? -
PREMIUM
Fietsenmakers hopen geen tandems te treffen bij Fietselfstedentocht, maar dan komt er een driezitter
Wie met fietspanne komt te zitten tijdens de Fietselfstedentocht die Friesland maandag in haar greep houdt, kijkt reikhalzend naar ze uit: de mobiele fietsenmakers. Zij ondersteunen de 15.000 fietsers tijdens de 235 fietskilometers. En hoe.