Onderzoek naar verwoestende brand in kerk Amstelveen: 'Snijdt door ziel'

VideoEr komt een onafhankelijk onderzoek naar de bestrijding van de brand gisteravond in Amstelveen, waarbij een kerk in de as werd gelegd. Dat zei locoburgemeester Herbert Raat vandaag.

Concrete aanwijzingen dat er iets mis is gegaan zijn er volgens hem niet, maar er zijn verhalen dat het lang duurde voordat het blussen van de brand in de St. Urbanuskerk op gang kwam. ,,Het speelt in de buurt, we krijgen er veel vragen over'', aldus Raat.

Het onderzoek richt zich op het optreden van de brandweer en van de gemeente, bijvoorbeeld waar het gaat om de watervoorziening.

Quote

Er is de afgelopen tijd heel veel energie gestoken om deze kerk te restaure­ren. Vandaag zou de opening zijn met een concert op het nieuwe orgel

Herbert Raat, locoburgemeester

Ziel

,,Ik was hier gisteravond, en ik heb de brandweer echt zien vechten. Er is keihard gewerkt en daar heb ik veel bewondering voor", aldus Raat, die met omwonenden sprak.

,,De brand heeft echt ontzettend huisgehouden, dit snijdt door de Amstelveense ziel. Er is de afgelopen tijd heel veel energie gestoken om deze kerk te restaureren, daar waren ook buurtbewoners bij betrokken. Vandaag zou de opening zijn met een concert op het nieuwe orgel."

Het gebouw is een rijksmonument en werd in 1888 in gebruik genomen. Het is ontworpen door de bekende architect Pierre Cuypers.

Volledig scherm
Brand in de Bovenkerkse St. Urbanuskerk. Het gebouw is een rijksmonument en werd in 1888 in gebruik genomen. © ANP