Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Onderzoek naar veteranenzorg na ernstige klachten

Veteranenombudsman Reinier van Zutphen begint vandaag een onderzoek naar de zorg voor getraumatiseerde militairen. Aanleiding zijn ernstige klachten over de manier waarop Defensie met hen omgaat als ze aankloppen voor hulp en financiële compensatie.

Afgelopen maanden meldden zich bij het klachteninstituut vijftien militairen die soms al jaren in gevecht zijn met hun werkgever over een Militair InvaliditeitsPensioen (MIP) en helemaal zijn vastgelopen. De militairen beklagen zich over lange wachttijden voor keuringen, hebben het gevoel dat ze aan het lijntje worden gehouden en uiten forse kritiek op verzekeringsartsen.

Volgens Veteranenombudsman Van Zutphen laat dit zien dat het niet om een incident gaat, maar dat er meer aan de hand is. ,,We hebben de indruk dat de menselijke maat nogal eens uit het oog wordt verloren. Er zit een veteraan bij die negen jaar in onzekerheid heeft gezeten. Dat kan echt niet.”

Conflict

De ombudsman riep Defensie al eerder op sneller zaken te doen. Hij kreeg toen van de minister een onbevredigend antwoord, vindt hij. Er waren te weinig keuringsartsen, maar Defensie deed haar best om dat op te lossen. ,,Daar neem ik geen genoegen mee, dus ik ga nu kijken wat er echt aan de hand is.''

Uit cijfers van Defensie blijkt dat 115 militairen een conflict hebben met hun werkgever over hun MIP en in een bezwaarprocedure zitten. Volgens Van Zutphen laat dat zien dat aanvragen nog steeds niet erg soepel worden afgehandeld. ,,Je kunt als werkgever ook zeggen: ik ga ruimhartig om met de hulpvragen van mijn personeel en probeer te zorgen dat ze zo snel mogelijk verder kunnen met hun leven.''

Kritisch rapport

Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA) is blij met het onderzoek. ,,Zijn adviezen wegen zwaar. Wij maken ons grote zorgen dat kwetsbare veteranen onaanvaardbaar lang moeten wachten.'' Jean Debie van vakbond VBM juicht het onderzoek toe. ,,Essentieel is wel dat de ombudsman toegang krijgt tot alle relevante informatie.''

In een brief die vandaag naar minister Bijleveld van Defensie gaat, wil de ombudsman binnen vier weken antwoord op tien vragen over procedures en werkwijzen. Ook komt er een gesprek met alle betrokken partijen. Na de zomer moet er dan een kritisch rapport richting Tweede Kamer gaan.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”