Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Onderzoek naar veteranenzorg na ernstige klachten

Veteranenombudsman Reinier van Zutphen begint vandaag een onderzoek naar de zorg voor getraumatiseerde militairen. Aanleiding zijn ernstige klachten over de manier waarop Defensie met hen omgaat als ze aankloppen voor hulp en financiële compensatie.

Afgelopen maanden meldden zich bij het klachteninstituut vijftien militairen die soms al jaren in gevecht zijn met hun werkgever over een Militair InvaliditeitsPensioen (MIP) en helemaal zijn vastgelopen. De militairen beklagen zich over lange wachttijden voor keuringen, hebben het gevoel dat ze aan het lijntje worden gehouden en uiten forse kritiek op verzekeringsartsen.

Volgens Veteranenombudsman Van Zutphen laat dit zien dat het niet om een incident gaat, maar dat er meer aan de hand is. ,,We hebben de indruk dat de menselijke maat nogal eens uit het oog wordt verloren. Er zit een veteraan bij die negen jaar in onzekerheid heeft gezeten. Dat kan echt niet.”

Conflict

De ombudsman riep Defensie al eerder op sneller zaken te doen. Hij kreeg toen van de minister een onbevredigend antwoord, vindt hij. Er waren te weinig keuringsartsen, maar Defensie deed haar best om dat op te lossen. ,,Daar neem ik geen genoegen mee, dus ik ga nu kijken wat er echt aan de hand is.''

Uit cijfers van Defensie blijkt dat 115 militairen een conflict hebben met hun werkgever over hun MIP en in een bezwaarprocedure zitten. Volgens Van Zutphen laat dat zien dat aanvragen nog steeds niet erg soepel worden afgehandeld. ,,Je kunt als werkgever ook zeggen: ik ga ruimhartig om met de hulpvragen van mijn personeel en probeer te zorgen dat ze zo snel mogelijk verder kunnen met hun leven.''

Kritisch rapport

Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA) is blij met het onderzoek. ,,Zijn adviezen wegen zwaar. Wij maken ons grote zorgen dat kwetsbare veteranen onaanvaardbaar lang moeten wachten.'' Jean Debie van vakbond VBM juicht het onderzoek toe. ,,Essentieel is wel dat de ombudsman toegang krijgt tot alle relevante informatie.''

In een brief die vandaag naar minister Bijleveld van Defensie gaat, wil de ombudsman binnen vier weken antwoord op tien vragen over procedures en werkwijzen. Ook komt er een gesprek met alle betrokken partijen. Na de zomer moet er dan een kritisch rapport richting Tweede Kamer gaan.

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.