Onderzoek: prijzen op supermarktschap kloppen vaak niet
Producten in Nederlandse supermarkten zijn vaak verkeerd geprijsd. Bij een steekproef van de Consumentenbond bleek één op de acht producten bij de kassa een andere prijs te hebben dan op het schap stond vermeld.
Bij slechts drie van de 28 supermarkten die de onderzoekers bezochten, klopte de kassabon helemaal met de prijs die in de winkel stond aangegeven.
Albert Heijn en Jumbo maakten de meeste fouten: bij die twee ketens was 22 procent van de artikelen verkeerd geprijsd. Aldi bleek het meest accuraat, met 5 procent foutieve prijzen. Bij Lidl klopte de prijs bij 7 procent van de producten niet, bij Coop 8 procent. Spar volgt met 11 procent en in de bezochte filialen van Plus kwam de prijs aan de kassa bij 15 procent van de spullen niet overeen met die op het schap.
40 procent
Bij één Jumbo-filiaal was maar liefst 40 procent van het winkelmandje fout geprijsd, aldus de Consumentenbond. Verkeerde prijzen bleken overigen lang niet altijd in het nadeel van de consument. ,,Bij 51 producten was de prijs aan de kassa lager dan in de winkel stond aangegeven”, aldus de bond. Van 36 producten was de kassaprijs juist hoger. Het prijsverschil was gemiddeld wel groter bij die laatste categorie.
De Consumentenbond constateert dat het vooral bij aanbiedingen vaak misgaat. ,,Ruim de helft van de producten met een afwijkende prijs was een actieproduct.”
Kaartjes niet vervangen
De prijs aan de kassa is doorgaans de juiste. Volgens de onderzoekers komen prijsafwijkingen vooral voor doordat de supermarkt de kaartjes niet heeft vervangen na een prijswijziging. Daar is een technische oplossing voor: elektronische prijskaartjes die automatisch aangepast worden als de prijs in het computersysteem wordt aangepast.
Prijzen van producten veranderen zeer regelmatig, erkent de Consumentenbond. Toch moeten klanten er volgens de organisatie van uit kunnen gaan dat prijskaartjes kloppen. Wie aan de kassa wordt benadeeld, doet er volgens de bond verstandig aan om een foto van het schap te maken en het te veel betaalde bedrag terug te vragen aan de servicebalie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
PREMIUM
Stikstof houdt Nederland in zijn greep, maar hoe zit dat in andere landen?
Stikstof houdt ons land nu al een paar jaar in zijn greep. Hoe zit dat in andere landen? En waarin verschillen zij van Nederland? -
Schorpioen kruipt in koffer van vakantieganger en reist van Kroatië naar Nederland
Een Nederlandse vakantieganger is zich deze week ongetwijfeld rotgeschrokken toen ze bij terugkomst uit Kroatië een wel heel aparte vondst deed in haar koffer. De toeriste trof namelijk een schorpioen aan en hield zo een bijzonder souvenir over aan de trip. -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
2
Amalia, als u een gebaar wilt maken kunt u maar beter duidelijk zijn
Interpretaties genoeg van het bericht dat kroonprinses Amalia nu geen lid wordt van het Amsterdamse studentencorps. Nee, teveel!, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.
-
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten? -
PREMIUM
Industrie bezorgd: water steeds zouter en warmer, ‘einde problemen nog niet in zicht’
De aanhoudende droogte zorgt voor groeiende zorgen bij het bedrijfsleven. Door de lage waterstanden wordt het water steeds zouter en warmer. Dat dreigt bedrijfsprocessen door de war te schoppen. Zwemmen wordt op steeds meer plaatsen afgeraden. -
Oproep: hoe kom jij financieel het najaar door? Deel je tips met ons
De boodschappen zijn duur en de energierekening schiet omhoog. Vakbonden, werkgevers, energiebedrijven: iedereen maakt zich zorgen over de koopkracht van de Nederlanders. En niet in de laatste plaats de mensen zelf.