Volledig scherm
Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. © anp

'Onderzoek ProRail moet al over twee weken af zijn'

Het onafhankelijke onderzoek naar de financiën achter de spoorprojecten van ProRail wordt uitgevoerd door de Inspectie Rijksfinanciën en moet al over twee weken klaar zijn. Dat wil de Tweede Kamer.

Tijdens een verhit debat over de spoorbeheerder, vorige week, eiste een Kamermeerderheid dat een onafhankelijke partij de cijfers zou doorlichten waar staatssecretaris Mansveld mee schermde. Nu ligt er een voorstel vanuit het parlement.  

De minister van Financiën, verantwoordelijk voor deze inspectiedienst, moet instemmen met het verzoek. Ook wil de Tweede Kamer van de Inspectie Rijksfinanciën een beter beeld krijgen over de algemene financiële situatie bij ProRail.  

Daarnaast krijgt de Algemene Rekenkamer het verzoek om nog vóór het herfstreces, dat 16 oktober begint, een uitlegsessie te organiseren waarin ze toelichting geeft op het begrotingsonderzoek dat eerder is gedaan naar het spoor.   Mansveld staat sinds vorige week onder curatele, omdat de Kamer grote twijfels heeft bij haar onderbouwing van de financiële problemen bij spoorbeheerder ProRail. Een motie van wantrouwen door de PVV kreeg geen steun.