Onderzoek rond tramschutter Gökmen Tanis zo goed als klaar
videoHet onderzoek tegen Gökmen Tanis is zo goed als afgerond. Justitie heeft vrijwel een compleet beeld van wat er zich voor en na de aanslag op 18 maart heeft afgespeeld. Dat bleek vanmorgen tijdens een nieuwe zitting tegen de Utrechtse tramschutter Gökmen Tanis.
Delen per e-mail
Tanis wordt ervan verdacht op 18 maart op het 24 Oktoberplein in Utrecht vier mensen te hebben gedood. Tanis was zelf niet bij de zitting aanwezig. Hij wordt momenteel onderzocht in het Pieter Baan centrum. Daar wordt onder meer vastgesteld of Tanis een geestesstoornis heeft.
Tijdens de zitting ging de officier van Justitie kort in op de stand van het onderzoek. ,,Dat is in een afrondende fase. De route die de verdachte heeft afgelegd voor en na de schietpartij is op basis van camerabeelden vrijwel helemaal gereconstrueerd.’' Ook zijn er getuigenverklaringen verzameld, waaronder die van het personeel van de gevangenis waar Tanis kort voor de aanslag nog vastzat.
Lees verder onder de foto
Niet aanwezig
In tegenstelling tot de chaotisch verlopen eerste zitting hoefde Tanis vandaag niet verplicht aanwezig te zijn bij deze tussentijdse zitting. Hoewel nabestaanden hebben aangegeven dat wel graag te willen, vond de rechtbank dat niet nodig. ,,Het is een recht van een verdachte om zelf te kiezen of hij aanwezig wil zijn,” aldus de voorzitter van de rechtbank Ruud Veldhuisen.
Het OM heeft aangegeven geen voorstander te zijn van het aanstellen van ‘een procesbewaker’. Volgens justitie is de rechtbank prima zelf prima in staat is om bepaalde stappen in het proces zelf aan Tanis voor te leggen. Het standpunt is een reactie op het pleidooi van advocaten Arlette Schijns en Marianne Kubatsch. Zij hebben voorgesteld om Tanis een juridisch adviseur toe te wijzen, omdat hij zelf geen advocaat wil. Die adviseur zou er vooral zijn om een ‘ordelijk verloop van de rechtsgang’ te garanderen. Advocaat Sébas Diekstra, die de vader van de omgekomen Roos Verschuur bijstaat, is hier juist op tegen. Hij wil eerst de resultaten van het onderzoek bij het Pieter Baan Centrum afwachten.
De rechtbank gaat hier in mee. ,,Rechtsbijstand heeft aandacht van de rechtbank,” zegt Veldhuisen. ,,Maar omdat de bevindingen van het Pieter Baan Centrum nog niet bekend zijn, is het prematuur om nu een procesbewaker aan te wijzen. Het is niet helemaal ondenkbaar om er in een later stadium opnieuw te kijken. Op basis van het rapport van het Pieter Baan Centrum neemt de rechtbank een besluit.”
Het proces gaat verder op 16 december. Ook dan is er nog geen inhoudelijke zitting. Dat is pas voorzien voor de eerste week van maart.
In De Ochtend Show to go spraken we voorafgaand aan de zitting met misdaadverslaggever Yelle Tieleman:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Levenslang gestrafte zesvoudig moordenaar van café Koetsiertje krijgt nu toch gratie
Cevdet Yilmaz, de man die in 1983 zes mensen doodschoot in het Delftse café 't Koetsiertje, krijgt gratie. De juridische middelen om gratie tegen te gaan zijn uitgewerkt, de koning heeft het gratieverzoek inmiddels ondertekend. Yilmaz is na bijna 38 jaar vrij om te gaan en staan waar hij wil. De Tweede Kamer is per brief geïnformeerd over het besluit. -
DHL opent pakketpunten in 250 Hema-winkels
Hema en DHL openen morgen in ruim 250 winkels een DHL-pakketpunt om de toenemende druk op de pakketdienst te verlichten. Sinds de lockdown wordt er extreem veel online besteld, waardoor er ook meer pakketpunten nodig zijn om de toegenomen vraag aan te kunnen. -
Bizarre ‘voetbalkijktips’ alweer van overheidssite verwijderd
Een aantal tips om samen voetbal te kijken - maak geluid met een ratel, bouw een ‘tribune’ met 1,5 meter afstand - is verwijderd op de site van de Rijksoverheid. Gisteravond werd op sociale media met grote hilariteit gereageerd op de adviezen. -
PREMIUM
Nederland nog niet hersteld van valse start: karrenvrachten vaccins in vriezer
Van de 550.000 coronavaccins die Nederland aan het einde van deze week heeft ontvangen, liggen er nog honderdduizenden in de vriezer. Daarmee bungelen we nog steeds onderaan de internationale lijstjes. Hoe kan dat toch? -
PREMIUM
Hoogleraar virologie: ‘Bewijs voor invoering avondklok is niet overtuigend’
Met de geplande invoering van een avondklok zet Nederland zich schrap voor de opkomst van de Britse variant van het coronavirus. Toch is niet elke expert ervan overtuigd dat er een grote donkere wolk op ons afkomt. Zoals Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam. ,,Dat een variant de overhand krijgt, wil niet zeggen dat ze ook besmettelijker is.”
-
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan?