Volledig scherm
Het bestuur van de Supportersclub Oranje heeft boekhoudkundige fouten gemaakt, maar heeft zich níet verrijkt met het geld van de tienduizenden fans. © ANP

Onderzoeksbureau én KNVB: bestuur Supportersclub Oranje niet corrupt

Het bestuur van de Supportersclub Oranje heeft boekhoudkundige fouten gemaakt, maar heeft zich níet verrijkt met het geld van de tienduizenden fans. Dat concludeert onderzoeksbureau Hermes Advisory in een rapport. De KNVB onderschrijft de conclusies. 

Het driekoppige bestuur van de Supportersclub Oranje raakte vorig jaar in opspraak na een artikel op onderzoekssite Follow The Money (FTM) waarin werd beweerd dat de bestuursleden contributiegeld in eigen zakken staken. Met name Theo Pouw, in 1995 oprichter en nog steeds penningmeester, was de gebeten hond. Hij zou zichzelf 10.000 euro per maand toeschuiven en hij zou zakelijke feestjes die niks met voetbal te maken hebben, bekostigen met supportersgeld.

Hermes Advisory, een expertisebureau op het gebied van juridische geschillen, lichtte daarna de hele boekhouding door en concludeert nu dat er geen sprake is van zelfverrijking. De KNVB onderschrijft de conclusies van registeraccountant Inge-Lisa Toxopeus. ,,De resultaten in het rapport geven voor ons geen aanleiding de samenwerking met de Supportersclub op te zeggen'', zegt Daan Schippers van de KNVB. 

Leden van de Supportersclub ontvangen de Oranje ClubCard als onderdeel van hun lidmaatschap. Hiermee kunnen de supporters bij de KNVB kaarten bestellen. Daarnaast praat de KNVB op reguliere basis met de SCO inzake supportersaangelegenheden.

Boekhouding

Volgens Toxopeus heeft de Supportersclub voldaan aan de wettelijk verplichte verslaglegging van de financiën, zijn er geen uitgaven gevonden die niet stroken met de statuten van de Supportersclub en waren op het 20-jarig jubileumfeest van de Supportersclub 108 mensen uitgenodigd onder wie 'slechts' zes zakenrelaties van de bestuursleden.

Wel is door een fout in de boekhouding over het seizoen 2015-2016 het beeld ontstaan dat een ton zou zijn uitgegeven aan 'leuke uitstapjes voor het bestuur'. Volgens Toxopeus is dat niet het geval.

Ook is tot eind 2016 niet bijgehouden met welke relaties het bestuur namens de Supportersclub af en toe ging dineren. Daardoor kan nu niet worden vastgesteld of elk etentje verantwoord was. Voor een bedrag van 9.135 euro waren de gegevens niet meer te achterhalen. De bestuursleden zullen dat bedrag uit eigen zak aanvullen om de boekhouding in orde te maken. 

Criminelen

Quote

Als zij conclude­ren dat ons artikel niet klopt, wil ik de onderbou­wing zien

Eric Smit van Follow The Money

,,Ook om aan álle twijfel een einde te maken'', zegt Hans Koets, advocaat van de Supportersclub die zich nog steeds ergert aan de publicatie van Follow The Money. ,,De bestuursleden zijn neergezet als criminelen terwijl Follow The Money nóóit met ons in gesprek wilde gaan.''

Eric Smit van Follow The Money noemt de conclusies 'volstrekt ongeloofwaardig' omdat het rapport niet openbaar wordt gemaakt. ,,Zolang ze dat niet doen, neem ik dit voor kennisgeving aan. Als zij concluderen dat ons artikel niet klopt, wil ik de onderbouwing zien.''

Inge-Lisa Toxopeus zegt echter dat openbaar maken van het rapport niet kan. ,,Dat staan de accountant-regels niet toe'', zegt zij. ,,Omdat dit een intern onderzoek is, gedaan omdat Follow The Money iets in het leven heeft geroepen. Dit dient verder niet het algemeen belang.'' Eric Smit van Follow The Money noemt dat 'een kul-argument'. 

Een gevolg van het onderzoek van Toxopeus is dat een Raad van Toezicht in het leven gaat worden geroepen om het bestuur voortaan te controleren. Ook komt er een jaarlijkse ledenraadpleging over de financiën.

  1. Justitie in zaak abortusmoord: Dennis wilde een meisje, jongen moest geaborteerd worden

    Justitie in zaak abortus­moord: Dennis wilde een meisje, jongen moest geabor­teerd worden

    In de rechtbank in Amsterdam dient vandaag de eerste pro forma-zitting in de bizarre zaak tegen Dennis van E., de financieel deskundige die zijn zwangere Braziliaanse vrouw Patricia om het leven zou hebben gebracht met drugs en abortuspillen. Justitie lijkt ervan overtuigd dat verdachte Dennis een meisje wilde en geen jongen en dat hij daarom zijn vriendin zwaar onder druk zette abortuspillen in te nemen. Zelfs al toen ze nog in Brazilië was.