Onduidelijkheid over aantal patiënten in ziekenhuis met corona, maar niet dóór corona
Een deel van de coronapatiënten op de verpleegafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen ligt in het ziekenhuis mét corona, maar niet dóór corona. Er wordt echter niet landelijk bijgehouden om hoeveel mensen het gaat. In Groningen zou het om een derde van het aantal patiënten gaan.
Iedere patiënt die in een Nederlands ziekenhuis positief wordt getest op corona, telt mee in de cijfers voor de ziekenhuisbezetting die dagelijks worden gepubliceerd door het LCPS, het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Nu de omikronvariant van het coronavirus minder ziek lijkt te maken, is de kans groter dat onder die patiënten ook mensen zitten die wel positief testen op corona, maar niet om die reden naar het ziekenhuis zijn gekomen. Zoals patiënten met een gebroken heup of hartklachten.
De stichting NICE, die de ziekenhuisbezetting bijhoudt, bevestigt dat alle positief geteste personen meetellen. Volgens een woordvoerder ligt 90 tot 95 procent van de patiënten met een coronabesmetting op de ic daar ook daadwerkelijk vanwege coronaklachten. ,,Voor de gewone verpleegafdelingen beschikken we niet over dergelijke aanvullende informatie”, aldus een woordvoerder.
Deze patiënten zijn asymptomatisch. We komen erachter dat ze zijn besmet, doordat we heel laagdrempelig testen
Ziekenhuizen houden die informatie over verpleegafdelingen zelf niet bij. Het UMCG Groningen schat in dat ongeveer een derde van de daar positief geteste patiënten vanwege een andere oorzaak was opgenomen. ,,Deze patiënten zijn asymptomatisch. We komen erachter dat ze zijn besmet, doordat we heel laagdrempelig testen”, stelt een woordvoerder. UMC Utrecht en het Radboudumc in Nijmegen schatten dat het bij hen om kleine aantallen gaat. Het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven houden de gegevens niet apart bij.
Ook in Duitsland en Engeland berichtten media eerder al dat op verpleegafdelingen soms bij 30 procent van de patiënten de coronabesmetting niet de reden van opname was.
Corona-afdeling
Het onderscheid maakt voor de ziekenhuizen niet zoveel uit, stellen ze, omdat iedere patiënt bij wie corona wordt vastgesteld toch op de speciale corona-afdelingen verpleegd moet worden vanwege besmettingsgevaar.
De ziekenhuisbezetting is al twee jaar lang een van de cijfers waarop het coronabeleid wordt vastgesteld. Arts en hoogleraar Geneeskunde Marcel Levi stelde deze week dat het een vertekend beeld geeft om ook patiënten die geen coronaklachten hebben in de coronaopnames mee te tellen. Aangezien omikron lichtere symptomen geeft, zal bij relatief meer patiënten ‘toevallig’ een coronabesmetting worden vastgesteld.
Dinsdag lagen er 1185 patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen, van wie 302 op de ic's en 883 op de verpleegafdelingen. Die aantallen dalen al enkele weken.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUM
Zorg dat iemand op je let als je het water in gaat; nieuwe campagne over ‘mooi-weer-verdrinkingen’
Ga nooit alleen open water in. Neem altijd een maatje mee dat een oogje in het zeil houdt. Met dat nadrukkelijke advies komt de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) in een nieuwe landelijke campagne. Doel is om het aantal verdrinkingen in natuurwater tegen te gaan. -
Werken in de zon op Aruba, Curaçao of Sint Maarten? Dit moet je weten
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Van zorg tot onderwijs en van cultuur tot sport: zo bereiden sectoren zich voor op nieuwe coronagolf
Minister Kuipers (Volksgezondheid) roept de sectoren in de samenleving op zich met eigen plannen voor te bereiden op een nieuwe coronagolf in het najaar. Liggen die draaiboeken al klaar? -
C&A-telg toch nog veroordeeld tot 4 dagen cel voor coronarellen
Ansgar John Brenninkmeijer, telg van het grote C&A-concern, is gisteren veroordeeld tot 4 dagen cel en een taakstraf van 40 uur (waarvan 20 voorwaardelijk) vanwege zijn deelname aan coronarellen in januari 2021 op het Museumplein in Amsterdam.
-
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
MET VIDEO220
Is Nederland klaar voor een nieuwe coronagolf? ‘Ventilatie is van groot belang, RIVM was koppige ezel’
Het kabinet houdt sterk rekening met een nieuwe opleving van het coronavirus in het najaar. Maar is Nederland daar wel klaar voor? Experts en partijen in het parlement zijn kritisch. ,,Een lockdown is niet ver weg, vrees ik.’’ -
Aangiftes na drogeren met injectienaalden: dit weten we over ‘needle spiking’
Afgelopen weken waren er meldingen van een nieuwe dreiging in het uitgaansleven: stiekem gedrogeerd worden met een injectienaald, ‘needle spiking’. Er is nog veel onduidelijk over het aantal slachtoffers en met welke stoffen zij worden geïnjecteerd.