Ongeloof bij Amsterdam UMC om video over ‘leeg ziekenhuis’: ‘Ze plaatsen zorg in kwaad daglicht’
viralHet Amsterdam UMC baalt van een video die op sociale media rondgaat waarin de indruk wordt gewekt dat er amper coronapatiënten in het ziekenhuis liggen. In de video, die op Facebook meer dan 14.000 keer is gedeeld, laat een onbekende filmer tientallen lege bedden zien. In werkelijkheid gaat het niet om een patiëntenafdeling, maar om de beddencentrale, stelt een woordvoerder tegenover deze site.
In de dertien seconden durende video loopt de onbekende filmer door het gebouw van het VUmc, een van de locaties van het Amsterdam UMC. Hij zoomt met zijn mobiele telefoon in op een ruimte waar tientallen lege bedden staan. ‘Overvolle ziekenhuizen? Deze is zojuist door een logistiek manager van het VU gemaakt’, schrijft de man die de video op zijn Facebook plaatste. Het filmpje zou volgens de man vanuit een Telegram-groep komen. ‘De ziekenhuizen zijn leeg’, schrijft een andere man in een Facebookpost bij de video.
Ook op Twitter deelden diverse personen de video om aan te tonen dat het allemaal wel mee zou vallen met het coronavirus. De webcare van het ziekenhuis voelde zich geroepen om op de aantijgingen te reageren. ‘Dit is onze beddencentrale’, legt een medewerker uit in een tweet. ‘Hier worden elke dag onze gebruikte bedden gereinigd. Is in het kader van hygiëne wel zo fijn voor de volgende patiënt.’ In een reactie op een andere Twittergebruiker voegt het ziekenhuis nog toe dat in deze beddencentrale nooit patiënten liggen.
Hier worden elke dag onze gebruikte bedden gereinigd. Is in het kader van hygiëne wel zo fijn voor de volgende patiënt
Verschrikkelijk
Ze ondermijnen het werk van artsen en verpleegkundigen die iedere dag zorg verlenen aan ernstig zieke coronapatiënten
Volgens de berichten op sociale media is de video gemaakt door een logistiek manager van het VUmc. Ziekenhuisvoorlichter Jan Spee kan dat niet bevestigen of ontkrachten. ,,Het gaat hier om een semi-openbare ruimte, de kelder onder de hoofdingang die voor veel mensen makkelijk toegankelijk is. Het lijkt mij sterk dat iemand van onze medewerkers deze video heeft gemaakt, en daarbij ook nog eens feitelijk onjuiste informatie verspreidt.”
Alle medewerkers weten volgens Spee dat dit een beddencentrale is. ,,Bovendien worden zij iedere dag geconfronteerd met patiënten die op de intensive cares vechten voor hun leven. Het is echt verschrikkelijk dat er mensen zijn die op deze manier proberen de zorg in een kwaad daglicht te plaatsen. Ze ondermijnen het werk van artsen en verpleegkundigen die iedere dag zorg verlenen aan ernstig zieke coronapatiënten.”
‘Wij trekken een grens’
Dat de video op grote schaal is verspreid, vindt het Amsterdam UMC merkwaardig. ,,Het past misschien een beetje in de huidige tijdsgeest, maar als je zelf goed kijkt kun je al tot de conclusie komen dat het hier helemaal niet om een afdeling gaat. Daarvoor staan de bedden veel te dicht op elkaar. Mensen mogen best vragen stellen en kritisch zijn, maar bij dit soort zaken trekken wij echt een grens.”
Onderzoekers van Deutsche Presse-Agentur (dpa), die in opdracht van Facebook informatie verifiëren, hebben een disclaimer bij de beelden geplaatst. Ook zij kwamen tot de conclusie dat de werkelijkheid niet wordt weergegeven. ‘Onjuiste informatie. Gecontroleerd door onafhankelijke feitencheckers’, valt voortaan bij de video te lezen.
Werkelijke cijfers
Het coronavirus heeft in Nederland tot dusver 10.000 mensen op de intensive care doen belanden. Van alle coronapatiënten die op de ic hebben gelegen, zijn er 2744 overleden. ,,Deze trieste mijlpaal geeft ook aan hoe groot de inspanning van de Nederlandse ic’s het afgelopen jaar is geweest”, meldt Amsterdam UMC.
Aan het begin van de coronacrisis lag een patiënt die er slecht aan toe was gemiddeld twintig dagen op de ic. Dat werd mede door betere behandelopties met een kwart teruggebracht, tot zestien dagen. Dat is nog altijd veel langer dan de gemiddelde tijd die een patiënt op een ic doorbrengt: dat is slechts 2,5 dag.
Gemiddeld nemen ic’s jaarlijks 75.000 tot 80.000 patiënten op. Doordat coronapatiënten zo lang intensieve zorg nodig hebben, is de druk die 10.000 extra patiënten met zich meebrengen erg hoog.
Wat vind jij?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Steeds vaker lijk je over complotten te horen. Waarom geloven mensen die theorieën? Gedragswetenschapper Jan-Willem van Prooijen (Vrije Universiteit) zocht het uit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CPB: Herstel Nederlandse economie gaat iets trager, maar werkloosheid valt mee
De aanhoudende coronacrisis hakt er iets dieper in dan eerder gedacht. De Nederlandse economie groeit dit jaar met 2,2 procent, blijkt uit een nieuwe raming van het Centraal Planbureau (CPB). In 2022 trekt de groei verder aan en komt het cijfer uit op 3,5 procent. -
PREMIUMmet video
Amalia’s zomerfeest barst dit weekend los: ‘Ze had het zo gehad met twee dagen na Sinterklaas jarig zijn’
Ruim een halfjaar na haar 18de verjaardag in coronatijd viert prinses Amalia morgen (als)nog een groot feest. Ze droomt er al over sinds haar 10de. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
15
Reacties op boerenopstand: ‘Het stikstofverhaal voelt als zout in de wonden van de boeren’
‘Boeren: ruim je rotzooi op en ga aan het werk’ en ‘mijn grote angst is dat ons landje straks niet meer valt te besturen’: dit zijn enkele reacties op nieuwsonderwerpen die lezers bezighouden. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van vrijdag 1 juli verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl. -
PREMIUM
Grote willekeur bij verdeling restvaccins: duizenden mensen die pas vanaf mei aan de beurt zijn, hebben al een prik gehad
NIJMEGEN - Bij de verdeling van vaccins en restjes van vaccins die dagelijks overblijven, is sprake van grote willekeur. Vooral bij huisartsen en verpleeghuizen, blijkt uit een rondgang van De Gelderlander langs huisartsen en zorginstellingen. Duizenden mensen die formeel pas vanaf mei aan de beurt zijn voor een vaccin, hebben al een prik gehad.
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Inflatie daalt licht in juni, niveau blijft hoog door gestegen energieprijzen
De inflatie in Nederland is in juni weer wat gedaald in vergelijking met een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De inflatie bedroeg op jaarbasis 9,9 procent, tegen 10,2 procent in mei. Daarmee blijft de inflatie wel op een hoog niveau, aangejaagd door de gestegen energieprijzen en de hogere prijzen voor levensmiddelen.
66 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJ Smid
P. van der Kooij
Esmeralda Vrind
Peter-Anne Wissema
Bert Klomp