Volledig scherm
Woningcorporaties in Haaglanden gaan de groeiende betalingsachterstanden te lijf. © archieffoto ANP

Online advies om huurschuld te voorkomen

Huurders zien straks via een website snel en nauwkeurig of ze een huis wel kunnen betalen. Zo hopen de woningcorporaties in de regio Den Haag de groeiende betalingsachterstanden te lijf te gaan.

Quote

Het liefst willen we dat niemand uit huis wordt gezet

Woordvoerder van woonwethouder Joris Wijsmuller

Vanaf de zomer kunnen huurders in Haaglanden op de website van de Sociale Verhuurders Haaglanden (SVH) terecht. Wie dan bij een woning naar keuze de samenstelling en het inkomen van zijn of haar gezin invult, krijgt op basis van alle bekende kosten een helder huuradvies: wel of niet betaalbaar.

Schuldhulpverlening
Ook hebben de woningbouwcorporaties met de gemeente afgesproken dat huurders met aanzienlijke betalingsachterstanden straks sneller van de schuldhulpverlening gebruik kunnen maken. ,,Dat duurt nu helaas langer dan wenselijk is,'' zegt directeur Jolanda Hoogeboom van de SVH. ,,Als deze mensen eerder hulp krijgen, lopen de huurschulden minder hoog op.''

De maatregelen zijn hard nodig vindt ook de gemeente Den Haag, die zich in haar huisvestingsagenda grote zorgen maakt over de groeiende betalingsachterstanden. ,,Het liefst willen we dat niemand uit huis wordt gezet,'' betoogt de woordvoerder van woonwethouder Joris Wijsmuller.

Ontwikkeling
Bij huisvester HaagWonen overstijgt de huurschuld inmiddels de drie procent van de totale huursom, blijkt uit de voorlopige jaarcijfers 2014. In euro's is dat 4,5 miljoen. ,,Toch hebben we 20 gezinnen minder uitgezet dan in 2013. Dat is voor iedereen een gunstige ontwikkeling,'' zegt een woordvoerder.

Ook woningcorporatie Staedion ziet het aantal mensen met betalingsachterstanden nog steeds stijgen. In 2013 waren dat er 3300, vorig jaar liep de teller op tot 3700. ,,We zien vooral dat de achterstanden die mensen hebben groter worden,'' aldus een woordvoerder. Om huisuitzettingen te voorkomen, bezoekt de corporatie tweeduizend huurders om de betaalproblemen te helpen oplossen.