Volledig scherm
© bruno

Onno Hoes stapt op als burgemeester van Maastricht

UpdateBurgemeester Onno Hoes van Maastricht stapt op zodra er een opvolger geïnstalleerd is. Dat heeft hij vanmiddag bekendgemaakt in een openbare brief.

Volledig scherm
© ANP

,,De stad worstelt enorm met de gevolgen van een zeer omstreden perspublicatie, en die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen'', legt Hoes uit. De positie van de VVD-burgemeester stond opnieuw ter discussie na recente publicaties en een uitzending in PowNews over privéontmoetingen van Hoes met de 20-jarige Robbie Hasselt. Hij publiceerde zijn sms-verkeer met Hoes en ook delen uit de ambtelijke agenda van de burgemeester.

Vorig jaar gaf de raad Hoes te verstaan dat hij niet meer in opspraak moest raken na de zoen-affaire met een jongere man, beter bekend als de 25-jarige toyboy Ruud Schepers. Hoes werd in december 2013 samen met Schepers gefotografeerd in de foyer van een hotel in Maastricht.

Dat hij op dat moment nog een relatie had met musicalproducent en RTL Boulevard-presentator Albert Verlinde, maakte dit extra saillant. ,,De dag waarvan ik wist dat die zou komen, is nu eindelijk hier'', zei Verlinde na het zoen-incident. Het stel koos ervoor geen punt achter hun relatie te zetten en veel te praten. In oktober was de maat echter vol en werd de scheiding aangekondigd in een verklaring. ,,We hebben 22 geweldige jaren samen gehad. De laatste jaren is er zoveel veranderd in ons leven dat we langzaam maar zeker uit elkaar zijn gegroeid.''

Moedwillig en schaamteloos
Hoes gaat juridische stappen ondernemen nu zijn privéleven opnieuw op straat ligt. ,,Vorige week is een deel van mijn privé leven tot mijn grote ontsteltenis moedwillig en schaamteloos publiek geworden. Ik bereid dan ook met mijn raadsman zorgvuldige juridische stappen voor tegen degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Ik zal er voor strijden dat een openbaar bestuurder niet vogelvrij wordt verklaard en er een zeker privé domein blijft zodat hij of zij in balans zijn of haar functie kan vervullen. Het privédomein moet voor een openbaar bestuurder worden beschermd en ik zal daarom de rechter vragen in dit conflict tussen 'privé' en 'publiek' een uitspraak te doen'', aldus Hoes.

De in Leiden geboren Hoes sluit zijn verklaring af met de melding dat hij zich de komende maanden blijft inzetten voor Maastricht, waar hij onder meer de strijd aanging met de gecriminaliseerde wiethandel en de coffeeshops. Hij blijft met de raad en het college 'hard werken' aan de internationalisering van de Limburgse hoofdstad.

Geen druk
Het besluit om te vertrekken was een zelfstandige beslissing van de burgervader. Er is vanuit de gemeenteraad geen druk op hem uitgeoefend, vertelt fractievoorzitter Michel Severijns van de Maastrichts VVD-fractie in een reactie aan het ANP. ,,De gemeenteraad heeft het besluit bij de burgemeester neergelegd. Het was zijn beslissing'', aldus Severijns.

De VVD is bedroefd over het besluit, maar heeft ook begrip. ,,Het is moeilijk geworden.'' Ook de VVD is kritisch over het item van PowNews met de verborgen camera dat zorgde voor de hernieuwde ophef over het privéleven van de burgemeester. ,,De actie van PowNews diende geen enkel doel behalve persoonlijk beschadigen.''

Lees alles over de affaires rond Onno Hoes in ons dossier.

Volledig scherm
Verlinde en Hoes, na de installatie van Hoes als burgemeester van Maastricht, op 1 november 2010. © ANP