In een brandbrief aan minister Bruno Bruins (Volksgezondheid, VVD) pleitten medisch specialisten en patiëntenverenigingen voor de opname in het basispakket van MammaPrint.
Volledig scherm
In een brandbrief aan minister Bruno Bruins (Volksgezondheid, VVD) pleitten medisch specialisten en patiëntenverenigingen voor de opname in het basispakket van MammaPrint. © ANP

Onnodige chemo dreigt voor duizend vrouwen in Nederland

Oncologen vrezen dat per jaar zeker duizend vrouwen onnodig een zwaarbelastende chemokuur moeten ondergaan. Dit omdat een speciale test die de kans op terugkeer van de ziekte voorspelt, mogelijk niet wordt toegelaten tot het basispakket.

Onlangs adviseerde het Zorginstituut Nederland om de zogenoemde MammaPrint, een genetische test die bij hormoongevoelige borstkanker wordt toegepast, niet op te nemen in het basis­pakket. Specialisten zijn hier boos over. Als dankzij de test blijkt dat de kans op terugkeer van tumoren minimaal is, kan de patiënt beslissen geen chemotherapie te nemen. 

Voor de helft onnodig

,,In Nederland krijgen zo’n 15.000 vrouwen per jaar borstkanker. De test is geschikt voor zo’n tweeduizend vrouwen met hormoongevoelige kanker. Voor ongeveer de helft van hen is chemo niet nodig. Het gaat dus om zo’n duizend vrouwen per jaar die toch zo’n behandeling zouden ondergaan als de MammaPrint niet wordt vergoed’’, zegt Gabe Sonke, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie en internist in het Antoni van Leeuwenhoek.

Het Zorginstituut Nederland vreest juist dat er twee keer zo veel vrouwen overlijden aan borstkanker als bij de ziekte niet standaard met chemotherapie wordt behandeld. Oncologen bestrijden dat.

Brandbrief

Medisch specialisten en patiëntenverenigingen sturen een brandbrief naar minister Bruno Bruins (Volksgezondheid, VVD) om te pleiten voor de opname in het basispakket van MammaPrint. De minister moet nog een besluit nemen. De test kost 2600 euro. De oncologen zijn bang dat patiënten vanwege de kosten zullen afzien van de test. Nu vergoeden zorgverzekeraars de test nog uit coulance. Of dat zo blijft, is geen uitgemaakte zaak. Verzekeraars wachten af wat Bruins beslist. 

 1. Meerderheid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacrisis

  Meerder­heid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacri­sis

  Ouders thuis aan het werk, koters op de bank voor de televisie of met een tablet op schoot. Dat is het beeld in menig huishouden tijdens de coronacrisis; zij het voor vermaak of om huiswerk te maken. Het scherm lijkt soms de ideale babysitter en veel ouders zeggen dat ze in deze tijden wat minder streng zijn als het om de ‘schermtijd’ van hun spruiten gaat. Maar hoeveel tijd zitten de ukkies op dit moment eigenlijk voor een beeldscherm?
 2. Hoe is het nu? Deel je ervaring met ons
  Lezersoproep

  Hoe is het nu? Deel je ervaring met ons

  Beste lezer, twee weken geleden vroegen we hoe het met u ging. Dat leverde zowel hartverwarmende als hartverscheurende reacties op. We beleven een tijd waarover we later onze kinderen en kleinkinderen zullen vertellen. Maar laten we elkaar ook nú vertellen wat het coronavirus met ons doet. Deel je ervaringen met ons. En met elkaar: we plaatsen een selectie op de website en zaterdag in de krant. Mail (als het kan met foto) naar: coronaervaringen@ dpgmedia.nl