Volledig scherm
Een maquette van de Tweede Kamer © ANP

Onrust bij Kamerleden: bruto 170 euro minder

Dat er dit jaar zware tijden aan zouden komen, wisten alle leden van de Tweede Kamer wel. Maar dat zij er vanaf januari meteen ook zelf op achteruit zouden gaan, heeft toch tot enige commotie geleid onder de parlementariërs.

Dat blijkt uit een brief aan alle Kamerleden die Henk Bakker, directeur personeel en organistie van de Tweede Kamer, vorige week verstuurde, m,eldt het AD vandaag. 

De meeste Kamerleden zagen in januari hun brutoloon van 7300 euro opeens met 170 euro dalen. Dat heeft volgens Bakker onder meer te maken met een verhoging van de pensioenpremie en een verhoging van de inhouding voor de zorgverzekeringswet.

VVD-kamerlid Helma Neppérus is er nog niet helemaal gerust op. 'Ik vind het een onduidelijke brief. Ik wil hier meer over weten, want het is toch best een bedrag dat wij minder krijgen.'

PvdA'er Ed Groot ziet ook een voordeel. 'Het is nu wel makkelijker voor mij om brieven te beantwoorden van mensen die er door de kabinetsplannen op achteruit zijn gegaan. Ik kan nu zeggen dat ik een van hen ben.'

De Kamerleden houden wel hun persoonlijke toelage voor reis- en verblijfkosten, maar voortaan wordt die netto uitbetaald volgens de werkkostenregeling.

Omdat deze toelage soms in de duizenden euro's loopt, overschrijdt hij ruimschoots de grens van 1,5 procent waaronder de werkkosten onbelast zijn. Daarboven geldt een belastingtarief van 80 procent. 'Toch is dit voor iedereen gunstiger en goedkoper dan de vorige regeling,' verzekert Neppérus.

  1. Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’
    PREMIUM

    Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’

    Een middagje winkelen met haar vriend in Maastricht eindigde voor de 33-jarige Esther Tuls in een nachtmerrie. Een meisje van elf werd voor hun ogen gruwelijk aangevallen door dertien zeer agressieve honden. Met gevaar voor eigen leven bevrijdde het tweetal het tienermeisje uit haar benarde situatie. Deze week, zes jaar later, werden ze gehuldigd voor hun heldendaad. ,,Ik heb heel lang in therapie gezeten.”