Volledig scherm
Foto ter illustratie. Het AZC Ter Apel opende in april een nieuwbouwlocatie. © ANP

Onrust rond medische zorg voor asielzoekers

Doordat de gezondheidszorg voor asielzoekers vanaf 1 januari door een andere organisatie wordt uitgevoerd, verliezen 274 mensen hun baan.

,,En er gaat veel ervaring en specifieke kennis over het omgaan met asielzoekers verloren", stelt de Ondernemingsraad van het Gezondheidscentrum Asielzoekers (GCA).

GCA heeft de afgelopen negen jaar de huisartsenzorg voor en op de tientallen azc's in Nederland verzorgd. De dochteronderneming van zorgverzekeraar Menzis verloor deze zomer de openbare aanbesteding. Het COA, verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen, gunde het uitvoeren van de zorg aan de gezondheidscentra van Arts en Zorg. Die organisatie zou de zorg veel goedkoper kunnen leveren.

Gesprekken tussen Menzis en Arts en Zorg over het overnemen van het GCA en de werknemers liepen stuk. Daardoor verliezen 274 mensen per 1 januari hun baan. De Ondernemingsraad vecht dat morgen aan bij de Ondernemingskamer en zou graag zien dat werknemers alsnog mee over kunnen.

Afspraken

Bij het GCA werken vooral verpleegkundigen, huisartsassistenten en ggz-consulenten. Zij houden kantoor op de azc's. ,,We hebben negen jaar lang veel kennis opgebouwd bij het helpen van deze specifieke doelgroep, die kennis verdwijnt nu allemaal", zegt de or-woordvoerder. Asielzoekers kampen bovengemiddeld vaak met psychische klachten. De medewerkers helpen asielzoekers ook bij het maken van afspraken in ziekenhuizen. ,,Maar wat moeten we daar nu mee doen? We kunnen geen afspraken meer maken voor na december."

Een woordvoerder van het COA zegt de ontwikkelingen in de gaten te houden en er vanuit te gaan dat er vanaf 1 januari voldoende gezondheidszorg is voor asielzoekers.