Volledig scherm
PREMIUM
Er komt een speciale familiekamer en er zijn plannen de mannen telefoon op cel te geven © Catrinus van der Veen

Onschuld op een schuldige plek

Vrolijke voetstappen op de stoep leiden naar de gevangenis in Leeuwarden. Het is een poging het kille gebouw wat minder intimiderend te maken voor de kinderen die op bezoek komen. Want als vaders in de gevangenis terecht komen moet het leed voor hun kroost zo veel mogelijk verzacht worden, vinden ze hier.

Quote

Ik heb mijn dochter het meeste gepakt, door wat ik heb gedaan. Nu kan ik haar eindelijk trakteren

Gedetineerde Tijn

Meneer Kikker heeft zijn handen in de lucht gestoken, alsof hij uitkijkt naar het klotsende water dat hoort in het babybadje waarop hij staat afgebeeld. Niet lang geleden glibberde hierin een klein, pasgeboren lijfje in twee vaderhanden die het voor het eerst wasten. De ultieme onschuld op een schuldige plek: de gevangenis.

Het gebeurde nooit eerder in de penitentiaire inrichting in Leeuwarden, waar gevangenen onder een strikt regime hun dagen achter de tralies slijten. Maar sinds dit jaar loopt er een speciaal proefproject, dat zich richt op de papa’s die hier achter de tralies zitten. Daarom kwam er een speciale familiekamer, waar gezinnen elkaar kunnen ontmoeten, zonder strenge bewaker en cameratoezicht, maar met de mogelijkheid om te knuffelen, spelletjes te spelen, contact te maken. En werd het badje gekocht, voor de man die tijdens zijn detentie vader werd.