Volledig scherm
Er is een forensisch onderzoek gestart naar de onthoofde pop. © AT5

Onthoofde en met bloed besmeurde pop bij Emir Sultan Moskee in Amsterdam

Bij de Emir Sultan moskee in Amsterdam-Noord is vannacht een onthoofde pop achtergelaten. Het hoofd hing met een touw aan het hek en er lag een briefje bij met een boodschap. De Islamitische Stichting Nederland Emir Sultan, waar ook een moskee bij hoort, heeft aangifte gedaan van belediging, bedreiging en discriminatie.

De romp en het hoofd van de pop waren besmeurd een rode substantie. Het hoofd hing aan een touw. De politie kreeg vanmorgen rond 08.15 uur een melding van een medewerker die de moskee kwam opendoen. De persoon schrok zich volgens een woordvoerder rot. De politie nam de pop in beslag en laat haar onderzoeken op sporen. 

Op het briefje bij de pop stond de boodschap: ,,De islam is onlosmakelijk verbonden met brute onthoofdingen'', stond op het briefje. ,,De islamisering moet stoppen. Ook geen Diyanet megamoskee in Noord, dat verbonden is met dictator Erdogan (sic).''

'Weerzinwekkend'

In een verklaring spreekt de stichting van een ,,laffe en weerzinwekkende daad". ,,Natuurlijk zijn we geschrokken en veroordelen we deze laffe aanslag. Maar we laten ons niet intimideren en tegen elkaar uitspelen. We zullen ons blijven profileren als onderdeel van de samenleving en ons blijven inzetten voor het bewaren van vrede en saamhorigheid in Amsterdam-Noord. We verzoeken iedereen het hoofd koel te houden en het politieonderzoek af te wachten."

Megamoskee

Op het Twitter-account @Rechtsinverzet zijn foto’s van de pop gepubliceerd met daarboven de tekst: ,,Onthoofding! Geen Megamoskee Amsterdam-Noord, ingezonden protestactie.” De politie is een buurtonderzoek gestart en is op zoek naar getuigen die na elf uur gisteravond en voor vijf uur vanmorgen iets verdachts hebben gezien rond de moskee. De tweet van @Rechtsinverzet is ook onderdeel van het onderzoek. De verzetsgroep heeft zich eerder kritisch uitgelaten over de komst van een megamoskee in Amsterdam-Noord.

Of er extra veiligheidsmaatregelen worden genomen bij de moskee, kon de politiewoordvoerder niet zeggen.