Volledig scherm
Deventenaar Patrick van der Eem (inzet) wordt verdacht van betrokkenheid bij onder meer deze ramkraak in Apeldoorn. © ANP/De Stentor © Getuige/SBS6

Ontmaskeraar Joran van der Sloot nu zelf bijna drie jaar de cel in

Ruim tien jaar geleden kluisterde hij letterlijk bijna half Nederland aan de buis. Vandaag de dag mag hij het doen met betrekkelijke anonimiteit in een cel van iets meer dan tien vierkante meter groot. Patrick van der Eem, de man uit Curaçao die Joran van der Sloot uitspraken ontlokte over de zaak-Natalee Holloway, is - opnieuw - veroordeeld tot een gevangenisstraf.

33 maanden. Zo lang moet de inmiddels 45-jarige Van der Eem ditmaal achter slot en grendel, zo bepaalde de rechtbank Gelderland vandaag. Omdat hij vorig jaar een aantal nieuwe hoofdstukken aan zijn toch al indrukwekkend lange strafblad - volgens justitie negentien pagina's - heeft toegevoegd. Er staat onder meer een ramkraak op een juwelier in Apeldoorn op 22 augustus 2017 op. Maar ook: autodiefstallen en een inbraak bij een tankstation in Deventer, de stad waar hij voor het laatst als inwoner stond ingeschreven.

De 'brutaliteit van de feiten, het strafblad van verdachte en zijn proceshouding' hebben nadelig uitgepakt voor Van der Eem bij de strafbepaling, stelt de rechtbank. 'Hij neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn daden door zich stelselmatig op zijn zwijgrecht te beroepen. Kijkend naar de proceshouding van de man en zijn strafblad meent de rechtbank dus dat sprake is van een hoog herhalingsgevaar'.

Recidive

Het is niet voor het eerst dat Van der Eem is veroordeeld. In 2008 mishandelde hij zijn vriendin met een koevoet, goed voor een voorwaardelijke taakstraf. Hij kreeg later twee maanden gevangenisstraf voor het bedreigen van zijn eigen ouders, vermoedelijk vanwege geldnood. In 2013 moest hij opnieuw achter de tralies, ditmaal vanwege een ramkraak bij een kledingzaak in Oosterbeek. Hij kreeg toen in hoger beroep tien maanden. Eenmaal weer vrij, ging hij dus door met de ramkraken. Tot hij vorig jaar september tegen de lamp liep.

Dat alles vond plaats na zijn medewerking aan een undercoveroperatie tegen Joran van der Sloot, opgezet door misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Van der Eem had Van der Sloot leren kennen in een casino in Nijmegen en raakte daarna vertrouwd met hem. In zijn auto ontlokte hij Van der Sloot  uitspraken over de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway. Van der Eem kreeg voor zijn medewerking aan de operatie 25.000 euro. De uitzending in februari 2008 zelf werd door bijna zeven miljoen mensen bekeken.

Kompaan

Van der Eem was niet de enige verdachte. Hij zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) samen met Edwin W. uit Arnhem tegen de pui van de juwelier in Apeldoorn zijn aangereden, om er vervolgens met geld vandoor te gaan. Een maand later was het weer raak bij dezelfde juwelier en werden sieraden gestolen. Ook in dit geval zou Van der Eem hebben samengewerkt met W. Van beiden is DNA-materiaal aangetroffen in de auto die gebruikt is bij de ramkraak. Hij is door de rechtbank veroordeeld tot 36 maanden, waarvan acht voorwaardelijk. 

  1. Nieuwe zwaarbewaakte gevangenisvleugel voor topcriminelen 1 maart open

    Nieuwe zwaarbe­waak­te gevangenis­vleu­gel voor topcrimine­len 1 maart open

    Er komt een extra beveiligde afdeling in een gevangenis in Nederland voor zware criminelen bij wie het gevaar bestaat dat ze binnen de gevangenismuren verdergaan met hun criminele praktijken. De nieuwe afdeling moet 1 maart open gaan. ,,Hoe meer van dit soort type gevaarlijke en roekeloze gedetineerden we binnen trekken, hoe meer plekken we hiervoor nodig hebben,” zegt minister Sander Dekker van Rechtsbescherming.