Ontruiming station Leeuwarden voorbij, ingetapete jerrycan door EOD verwijderd

VIDEOStation Leeuwarden is vandaag lange tijd ontruimd geweest vanwege een melding van een verdacht pakketje in een stilstaande trein.Het bleek een ingetapete jerrycan zijn, met daarin benzine, die was vastgemaakt aan een prullenbak in de trein. Een 68-jarige man uit Stavoren is aangehouden. 

De jerrycan werd in een lege Arriva-trein achtergelaten. Omdat de politie onvoldoende kon inschatten of er explosiegevaar was, werd na een eerste onderzoek van het Team Explosieven en Veiligheid de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ingeschakeld.

De jerrycan is door de EOD opgeruimd en de afzetlinten rondom station Leeuwarden worden weggehaald. Het treinverkeer zal daarna langzaam weer op gang gaan komen. Wel zullen twee sporen voorlopig nog afgesloten blijven. Dit in kader van het onderzoek. 

Op basis van een getuigenverklaring is een 68-jarige man uit Stavoren op het station aangehouden. De verdachte wordt verhoord. Hij zou volgens omstanders de jerrycan hebben achtergelaten in de trein waarna hij hard zou zijn weggerend. Dat meldt de Leeuwarder Courant.  

Treinverkeer stilgelegd

Op last van de hulpdiensten heeft het treinverkeer van en naar Leeuwarden enkele uren stilgelegen. Hoe lang het duurt voordat alles weer volgens planning rijdt is niet bekend. Er rijden bussen tussen Akkrum, Grou-Jirnsum en Leeuwarden. De NS-treinen van Zwolle naar Leeuwarden reden tijdens de ontruiming niet verder dan Akkrum.

Volledig scherm
De Arriva-trein waarin het pakketje zou liggen. © Pro-News

Arriva zet bussen in om gestrande reizigers op de plaats van bestemming te krijgen. Wie met de bus moet kan opstappen aan de Lange Marktstraat bij de Achmea Toren. Er rijden bussen tussen Akkrum, Grou-Jirnsum en Leeuwarden.

Ontruimd

Ook het Arriva-gebouw naast het station werd ontruimd. In eerste instantie werden alleen twee sporen ontruimd, maar na een eerste inspectie werd besloten ook de rest van het station te ontruimen. ,,Je kunt het maar een keer goed doen”, aldus een politiewoordvoerster. Nadat de jerrycan werd opgeruimd gaf de politie het station weer grotendeels vrij. 

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.