Ontslagen klokkenluiders slepen Reclassering voor de rechter
Drie klokkenluiders slepen morgen hun oud-werkgever Reclassering Nederland voor de rechter. Ze eisen inzage in rapporten over hun melding van frauduleuze praktijken binnen Reclassering Den Haag en Rotterdam.
Koen VoskuilLaatste update:28-05-18, 10:36
Een verziekte werksfeer. Veroordeelden die tijdens hun taakstraf klusten aan eigen tuinmeubels. En reclasseringsmedewerkers die tegen de regels contant geld aannamen. Het is een greep uit de misstanden die drie werkmeesters van reclasseringsafdeling De Koperwerf in Den Haag al in 2011 aankaartten bij hun leiding.
Na hun melding belandden de klokkenluiders alle drie in een arbeidsconflict en verloren ze hun baan. Gelijk kregen ze ook niet. Reclassering liet de aantijgingen van de klokkenluiders onderzoeken door externe onderzoeksbureaus, maar die concludeerden dat van de gemelde misstanden geen sprake was.
Eigen projecten
De meubels werden door werkmeesters met een auto van de reclassering thuis afgeleverd
Onderzoek van deze krant wees iets anders uit. Zowel voormalige taakgestraften als werkmeesters bevestigden in 2013 dat bij Reclassering Den Haag naar hartenlust aan eigen projecten werd geklust, wat niet de bedoeling is van een taakstraf. Bovendien kon er met werkmeesters onderhandeld worden over steigerhouten meubels, die contant werden afgerekend.
Zo sprak deze krant met taakgestrafte R.N., die op eigen verzoek een loungebank voor zijn Scheveningse voortuin maakte. ,,Heel prettig werk", zei hij. Zijn zelfgemaakte bank mocht hij houden. Wel moest hij voor het materiaal betalen. ,,Die reclasseringschef zei: 'Doe maar 600 euro.' Ik antwoordde: 'Verdorie, ik heb hem zelf gemaakt, ik doe 350 euro.' Dat was goed. Handje contantje. De meubels werden door werkmeesters met een auto van de reclassering thuis afgeleverd.''
Bestuursvoorzitter Sjef van Gennip van Reclassering Nederland zei dat dit voorval onderzocht is, maar dat diezelfde taakgestrafte R.N. voor het onderzoeksbureau onvindbaar was. ,,Die bleek spoorloos. We hebben tot drie keer toe gedegen onderzoek laten doen, maar als het bij beweringen blijft en bewijs ontbreekt, houdt het een keer op."
Corruptie
De klokkenluiders zijn ervan overtuigd dat de onderzoeken niet grondig zijn gedaan en willen die inzien. Het gaat om rapporten van onder meer Hoffmann Bedrijfsrecherche, KPMG en het bureau integriteit van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Reclassering wil die vanwege het vertrouwelijke karakter niet verstrekken.
De klokkenluiders stapten naar de Expertgroep Klokkenluiders. Toenmalig voorzitter Gerrit de Wit van deze expertgroep stelt dat de top van de reclassering 'van de corruptie op de hoogte was' en dat deze 'de zaak intern bewust heeft geneutraliseerd'.
Volgens hun advocaat Ron Lamme overwegen de klokkenluiders een schadeclaim in te dienen. Om die voor te kunnen bereiden, moeten ze de oorspronkelijke onderzoeksrapporten kunnen inzien. De Utrechtse rechtbank behandelt de zaak morgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.