Ontsnapte psychiatrische patiënt Peter M. is gevonden

De 43-jarige Peter M., die afgelopen zaterdag na een onbegeleid verlof verdween uit de forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder, is terecht. Dat meldt zijn zus. Het nieuws wordt door bronnen rond het onderzoek bevestigd. Rond 13.30 uur werd hij door omstanders herkend op het NS-station van Breda.

Zij belden de politie. Veiligheidsmedewerkers van de NS hielden de man aan en droegen hem over aan de politie. Op korte termijn wordt de man terug naar de kliniek in Den Dolder gebracht.

Met man en macht werd er door politie en justitie gezocht naar de 43-jarige voortvluchtige psychiatrisch patiënt. De politie kreeg meer dan vijftig tips over de verdwijning. De zus van Peter reageert opgelucht op het nieuws. ,,Ik ben zo ontzettend blij en ongelooflijk opgelucht”, zegt ze. ,,De rillingen lopen me al minuten over de rug en mijn knieën knikken nog steeds.”

De zus was bij haar moeder van 70 in gesprek met een rechercheur toen het verlossende telefoontje kwam. ,,Die rechercheur werd gebeld en zei ineens ‘ze hebben hem’. Toen was het janken geblazen. Dit is de reden dat ik contact heb gezocht met het AD. Hij moest gevonden worden.”

Veiligheidsmedewerkers van de NS hebben M. rond half twee uit een trein gehaald. Volgens een medewerker van de dienst Veiligheid en Service van de NS kocht Peter M. een kaartje aan het loket in het Bredase station. ,,Toen is hij herkend. Vervolgens zijn wij gebeld. Twee collega’s van mij zijn de trein in gegaan waarin Peter M. inmiddels zat. Die stond op het punt om te vertrekken naar Dordrecht.”

M. vroeg aan de veiligheidsmedewerkers wat er aan de hand was. ,,Dat vertellen we liever buiten op het perron, is hem gezegd. De medewerkers hebben hem daarna aangehouden. Hij zei nog dat hij verlof had en dus vrij was om te gaan en staan waar hij wilde.” Hij is door de medewerkers overgedragen aan de politie.

Volledig scherm
Peter M. © Politie/Boas Photo

Een deel van het onderzoek spitste zich toe op (voormalig) medepatiënten waarmee M. mogelijk contact had. Het ging daarbij om bekenden van M. in de kliniek, maar ook om mensen met wie hij buiten de kliniek omging. Hebben ze hangplekken waar ze veel zijn, of een favoriete snackbar? Tot hun schrik en verbazing merkten de kliniekmedewerkers gisteren op dat deze personen onbereikbaar waren.

Zus Jannienne vertelde gisteren bij het tv-programma Pauw dat haar broer had gezegd dat hij naar Duitsland zou willen gaan. Bij een eerdere ontsnapping uit een kliniek dook hij ook al op in het buitenland. ,,Hij is toen bijna in Noorwegen terechtgekomen.”

Mogelijk was zelfs een bekende van M. uit de kliniek betrokken bij de ontsnapping, melden goed ingevoerde bronnen. 

‘Levensgevaarlijk’

Tot grote frustratie van de politie en justitie werd pas gisterochtend via deze nieuwssite bekend dat M. zaterdag was ontsnapt. Hij was op dat moment al drie nachten weg en zonder zijn medicijnen. Zijn familie waarschuwde dat hij zonder medicijnen ‘levensgevaarlijk’ kan zijn.

FPA Utrecht, zoals de kliniek tegenwoordig heet, had het vertrek van M. niet gemeld bij burgemeester Koos Janssen. Ook een klankbordgroep van ondernemers en bewoners werd niet door de kliniek bijgepraat.

Politiemedewerkers vertelden eerder dat ze het beu zijn dat ze nu wederom de problemen van de kliniek moeten oplossen. Daarbij doelen ze op het feit dat Michael P. in de kliniek in Den Dolder tal van vrijheden had en in staat was Anne Faber te doden en te verkrachten. ,,En nu moeten we hem zo snel mogelijk vinden. Terwijl de kliniek dagen stilhoudt dat de man vertrokken is.”

Honderden patiënten lopen weg

Hoewel jaarlijks honderden patiënten weglopen uit klinieken als die in Den Dolder, was deze ontsnapping anders, mede door de voorgeschiedenis. Minister Dekker sprak zijn grote frustratie uit over een nieuw incident bij de kliniek. Terwijl de directeur van de kliniek zei dat M. een laag risicoprofiel heeft, meldde de politie juist dat de man wél gevaarlijk is.

Aan het begin van woensdagavond besloot hoofdofficier Rutger Jeuken foto’s van M. te verspreiden, om zo ook de hulp van burgers in te schakelen. ,,We moeten hem natuurlijk zo snel mogelijk vinden. Men maakt zich zorgen”, zei iemand die betrokken was bij dit besluit. ,,Als er iets ergs gebeurt met deze man kunnen ze in elk geval niet zeggen dat we er niet alles aan hebben gedaan.”

Anne Faber

M. zat in de kliniek waar ook Michael P. verbleef. Tegen P. is in hoger beroep 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor de moord op Anne Faber.

M. werd vervolgd omdat hij in 2017 via internet had gezegd dat hij het station van Dordrecht wilde opblazen met een atoombom. Ook had hij iemand in Dordrecht aangevallen. M. werd vorig jaar van rechtsvervolging ontslagen, omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was, een oordeel dat in hoger beroep werd gehandhaafd. Wel werd hij in de kliniek geplaatst.

Kijk hier naar het verhaal van de zus van Peter M.:

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”