De recherche onderzoekt de loods waar Gino en Rien vastzaten
Volledig scherm
De recherche onderzoekt de loods waar Gino en Rien vastzaten © AD/Jeroen Stuve

Ontvoering van Gino en Rien past in criminele folklore

Een ontsnapping uit een afgelegen loods in de nieuwjaarsnacht is het spectaculaire slot van de Bredase dubbele ontvoeringszaak. Alles wijst op een vereffening in het criminele circuit, zegt de politie. ,,Ontvoeringen als deze gebeuren aan de lopende band."

Gino Heeren
Volledig scherm
Gino Heeren © Politie
Rien de Koning
Volledig scherm
Rien de Koning © Politie

,,Ik ben op het politiebureau, we zijn vrij. Maak je geen zorgen." Op nieuwjaarsmorgen om 9.00 uur krijgt Jef Mathijssen eindelijk een verlossend telefoontje van zijn stiefzoon Rien de Koning. Hij zucht. 3 dagen vol extreme spanning en onzekerheid glijden van zijn schouders.

Een uur nadat in heel Nederland vuurpijlen de lucht in gingen, hebben de ontvoerde Gino Heeren (18) en Rien de Koning (42) zich weten te bevrijden uit een afgelegen loods in het Brabantse grensdorp Ulicoten. Ze lopen het paadje af richting de doorgaande weg en bellen aan bij buren.

Doodsangst
Pas als ze op politiebureau Mijkenbroek in Breda zitten, voelen ze zich helemaal veilig. 3 dagen lang hebben ze in doodsangst gezeten, nadat ze op 29 december vanuit een autobedrijf in Breda door gewapende mannen waren ontvoerd.

De twee familieleden hebben vastgezeten in een groene leegstaande loods, die op naam staat van een voormalig transportondernemer. De man in kwestie verhuurt de loods als caravanstalling. Hij reageert kortaf door de telefoon: ,,Ik zit in het buitenland en heb er niets mee te maken."

Niets vreemds
Buurman Peter Antonis, oud-wethouder van Ulicoten, is op nieuwjaarsmorgen wakker geworden van het geraas van politiehelikopters boven zijn dak. Hem is niets vreemds opgevallen rond de loods. ,,Ik dacht dat die leegstond." Dat er twee mensen opgesloten hebben gezeten, heeft hem volkomen verrast. De loods in Ulicoten is gisteren uitgekamd op sporen. Of de loods verlaten was tijdens de ontsnapping, wil de politie nog niet kwijt.

Dinsdag 29 december lijkt het op autobedrijf De Koning in Breda een dag als alle andere te worden. De 18-jarige Gino Heeren werkt in het bedrijf van zijn opa René. Die ochtend komt ook Rien langs. Als autofreak vergaapt Rien zich graag aan de peperdure BMW's en Mercedessen. Bovendien kan hij met zijn oom René de Koning goed praten, onder meer over het overlijden van zijn moeder.

Politie-jack
René is net de deur uit, als om 11.15 uur een blauwe bus, een VW Transporter, met zwaailicht het terrein oprijdt. Drie mannen in zwarte jacks stappen uit. Eén van hen draagt een kogelwerend vest met opschrift 'politie'. Met getrokken pistolen gaan ze het bedrijf binnen. Ze binden de handen van Gino en Rien achter hun rug vast, waarschijnlijk met plastic tie wraps. Zonder protest laten de twee zich de bus in voeren.

De ontvoering is door de beveiligingscamera haarscherp in beeld gebracht
Volledig scherm
De ontvoering is door de beveiligingscamera haarscherp in beeld gebracht © ANP/Politie

De nepagenten slepen ook een computer mee uit de garage. ,,Wellicht dachten ze dat daarop de beveiligingsbeelden staan," zegt politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage. ,,Maar dat is niet zo. De beelden zijn er nog en ze zijn extreem helder." Eén van de daders, de bestuurder die pas later uit de bus stapt, komt met zijn gezicht in beeld; de andere drie dragen bivakmutsen.

Vereffening
Een team van dertig politiemensen doet onderzoek, onder meer naar de blauwe bus. Zeker is dat de daders valse kentekenplaten hebben gebruikt. Het hoort bij de professionele voorbereiding van de daders. De politie gaat ervan uit dat de ontvoering te maken heeft met een vereffening in het misdaadcircuit.

Welingelichte bronnen noemen René iemand met een crimineel verleden. Of hij iets met de zaak te maken heeft, is onbewezen. De autohandelaar wilde gistermorgen slechts kwijt: ,,We zijn dolblij dat Gino weer terecht is, maar we moeten het allemaal nog verwerken."

Hoezeer de ontvoeringszaak met nepagenten de buitenwereld ook schokt, bij de Brabantse recherche staat men nauwelijks te kijken van deze handelswijze. ,,Binnen het criminele circuit gebeurt het regelmatig. Als er rekeningen te vereffenen zijn, worden naasten ontvoerd tot er betaald is. Ook in deze zaak is dat het meest waarschijnlijke scenario."

Volledig scherm
© ANP/Politie
Volledig scherm
© ANP/Politie