Volledig scherm
De partij in Antwerpen in beslag genomen drugs © Politie Antwerpen

Ontvoering verijdeld in felle vete Turks-Nederlandse onderwereld

Familie ondergedokenHet verlies van twee megapartijen drugs heeft een felle vete doen oplaaien in de Turks-Nederlandse onderwereld. Een Rotterdamse familie zit ondergedoken, nadat bekend werd dat er een ontvoering ophanden was.

De onderwereldvete draait in eerste instantie om een in beslag genomen partij van 1.100 kilogram heroïne. De douane in de haven van Antwerpen ontdekte in februari de partij die verstopt zat in een lading bakovens uit Iran. De heroïne met een straatwaarde van 34 miljoen euro was bestemd voor Nederland. De politie arresteerde mannen uit Amsterdam, Rotterdam en Amersfoort.

Eén van de verdachten, de 44-jarige Murat I. uit Rotterdam, heeft aan de politie verklaard het drugstransport te hebben weggetipt aan de Belgische politie. Hij beweert tegen zijn zin betrokken te zijn geraakt bij de drugsdeal, nadat hoofdverdachte Ramazan Z. (34) uit Amersfoort schulden van hem had overgenomen.

Gemeen spelletje

Quote

Het lijkt erop dat I. een gemeen spelletje heeft gespeeld door zowel een partij drugs te stelen als weg te tippen

Sanne Schuurman, advocaat Ramadan Z.

Murat I., die een bedrijf had in Turkse pizza’s, wordt in het criminele milieu ook verweten een partij van 1300 kilo cocaïne achterover te hebben gedrukt. Die partij zou afkomstig zijn uit Colombia en bestemd zijn voor een Britse criminele groepering. ,,Het lijkt erop dat I. een gemeen spelletje heeft gespeeld door zowel een partij drugs te stelen als weg te tippen”, zegt Ramazan Z.’s advocaat Sanne Schuurman.

Toen Z. hoorde dat Murat I. had gestolen en gelekt naar de politie, zou hij in woede zijn uitgebarsten. Vanuit de gevangenis zou hij hebben gesproken over het ontvoeren van de familie van I.. Die zou al enkele maanden op een geheim adres ondergedoken zitten. Voor de ophanden zijnde ontvoering zijn de broer van Z. en een Engelsman gearresteerd.

Represailles

Z. wist kennelijk niet dat justitie zijn gesprekken in de gevangenis heimelijk opnam. Daarin spreekt hij van represailles. Volgens Z. heeft ‘die flikker’ zijn leven en dat van zijn familie in gevaar gebracht. Vermoedelijk doelt Z. hiermee op Murat I.. Ook zegt Z. te vrezen voor zijn eigen leven, omdat de Colombiaanse leveranciers hem verantwoordelijk houden voor de gestolen partij cocaïne.

De uiterst precaire zaak wordt morgen in een regiezitting behandeld voor de Rotterdamse rechtbank. Zowel Ramazan Z. als Murat I. willen dat er meer duidelijkheid komt over de tip aan de Belgische politie. Volgens advocaat Schuurman zou kunnen blijken dat I. heeft geopereerd als een criminele burgerinfiltrant. Volgens Erik Thomas, de advocaat van I., is dat niet aan de orde.