Volledig scherm
De zogenaamde snip, het voormalige 100- gulden biljet. © GPD

Ontwerper guldenbiljetten Ootje Oxenaar overleden

De ontwerper van onder meer verschillende guldenbiljetten, Ootje Oxenaar, is overleden. Dat heeft zijn biografe vandaag bevestigd. Hij stierf op 87 jarige leeftijd in zijn woonplaats in de buurt van Boston in de Verenigde Staten.

Oxenaar werd 7 oktober 1929 geboren in Den Haag, waar hij studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Zijn ontwerpkwaliteiten stonden zeer hoog aangeschreven. Hij ontwierp onder meer de snip (100 gulden) , vuurtoren (250 gulden), zonnebloem (50 gulden). Maar ook de biljetten van 10 gulden met Frans Hals, de rode 25 gulden met Sweelinck en de groene 1000 gulden met Spinoza zijn uitgedacht door Robert Deodaat Oxenaar, die van 1966 tot 1985 voor De Nederlandsche Bank werkte.

In de biljetten werden diverse gegevens uit het privéleven van Oxenaar verwerkt. Zo is in het vijfje een, inmiddels overleden, konijn van hem verwerkt, dat op tafel kon dansen. Op het biljet van 1000 Gulden staat zijn vingerafdruk in een krul van het haar van Spinoza. Ook staat zijn naam 'Ootje' ergens verborgen op het biljet.

Postzegels

Vanaf de late jaren zestig was Oxenaar ook actief voor de post, eerst als adjunct-directeur en later als hoofd van de Dienst Esthetische Vormgeving. De toenmalige PTT stelde mooie vormgeving erg op prijs en leverde zo, mede dankzij Oxenaar, een bijdrage aan de roem van het Nederlandse design.

Dat dat internationaal werd gewaardeerd, bleek onder meer al in 1990 uit de tentoonstelling die het Design Museum in Londen wijdde aan de vormgeving bij het Nederlandse postbedrijf: Design in the public service: The Dutch PTT. Oxenaar dacht ook enkele postzegels uit.