Volledig scherm
Margje Teeuwen met haar Proplamp. Inzet: de Krusning lampenkap van Ikea © Sam in stijl. Inzet: Ikea

Ontwerpster: Ikea's Krusning lijkt verdacht veel op mijn Proplamp

Een spannende dag voor Margje Teeuwen. Ze klaagt Ikea aan omdat de Krusning Hanglampenkap wel ‘verdacht veel’ lijkt op haar Proplamp. ,,Mijn hele ziel en zaligheid zit in die lamp".

Volledig scherm
De Proplamp. © Sam in stijl
Quote

In een heel toevallige wereld kan het zo zijn dat een andere ontwerper precies hetzelfde bedenkt

Margje Teeuwen - ontwerpster

Bij toeval kwam de ontwerpster er in 2014 achter dat haar lamp, waarvan ze in 2010 al een eerste versie maakte, binnenkort in de schappen bij Ikea zou liggen. Een IJslandse ontwerpster had haar ontwerp van de Krusning op Facebook geplaatst en een oplettend persoon tagde Margje in de post. ,,Eerst was ik nog een beetje trots. Wauw, iemand herkent meteen mijn lamp.” Maar dat sentiment sloeg al snel om. ,,Het is gewoon dezelfde lamp.”

Teeuwen wees via een advocaat Ikea op de gelijkenissen. Hun antwoord? In plaats van dat de lamp in februari 2015 in de winkels verscheen, werd de datum vervroegd naar december 2014. Twee jaar lang werden er documenten heen en weer gezonden, dit resulteerde vooral in een ‘welles-nietes spelletje’ over wie de lamp als eerste bedacht. ,,De Proplamp was veel eerder op de markt en kreeg heel veel publiciteit. Natuurlijk, in een heel toevallige wereld kan het zo zijn dat een andere ontwerper precies hetzelfde bedenkt." Teeuwen vecht daarom niet voor auteursrecht, maar voor de juridische term 'slaafse nabootsing'. Dat betekent zoveel als dat bij de klant verwarring kan ontstaan omdat de producten te veel op elkaar lijken. 

Schadelijk

Nu wil de ontwerpster vooral dat Ikea stopt met de verkoop van de Krusning in Nederland. De designlamp van de ontwerpster kost veertig keer meer dan de lampenkap van Ikea die al voor €6,99 boven de eettafel hangt. ,,Wij hebben veel tijd gestopt in het vinden van een materiaal dat lijkt op papier, maar veel sterker en bovendien afwasbaar is. Het prijsverschil schaadt me." Het liefst zou de ontwerpster voor alle Ikea’s wereldwijd aanvechten dat de lamp er niet meer verkocht mag worden, maar dat heeft de Zweedse meubelgigant juridisch slim afgetimmerd. ,,Mijn lampen hangen ook in verschillende designwinkels in Duitsland, Cyprus, Italië en Frankrijk en België.” Of de ontwerpster ook in die landen gaat procederen weet ze nog niet.

Quote

Met grote stellig­heid kunnen we zeggen dat de Krusning lampenkap geen imitatie is van de Proplamp

Officiële verklaring Ikea

Ikea laat in een reactie weten het kopiëren van andermans ontwerpen te allen tijde af te keuren. ,,Voordat we een nieuw Ikea product op de markt brengen, doen we ons uiterste best om ons ervan te verzekeren dat het om een origineel ontwerp gaat. We zijn ervan overtuigd dat het ontwerpproces van de Krusning lampenkap op correcte en integere wijze heeft plaatsgevonden en kunnen aantonen dat het productontwikkelingsproces van onze lampenkap reeds gestart was voordat de Proplamp van Product Margje op de markt kwam. Bij Ikea respecteren we het werk van ontwerperscollectief Product Margje. Maar met grote stelligheid kunnen we zeggen dat de Krusning lampenkap geen imitatie is van de Proplamp.”, luidt de officiële reactie van het concern.

Rechtszaak

Vandaag om 13.00 uur startte de rechtszaak in de rechtbank in Amsterdam. Het zal de eerste en enige keer zijn dat de advocaat van Margje tegenover de advocaten van Ikea staat. Een uitspraak laat nog op zich wachten. Het liefst had de ontwerpster er helemaal niet over gepraat. ,,Het levert meer stress op dan je wilt. Emotioneel sta in mijn recht. Het is aan de rechter om te bepalen of dat juridisch ook zo is.”