Onveilige spoorovergang schuld van laks ministerie: 'Onacceptabel'
VIDEOHet is 'onacceptabel' dat er ieder jaar gemiddeld elf mensen overlijden bij ongelukken op spoorwegovergangen. Dat aantal kan en moet omlaag, maar door een te versnipperde aanpak en te weinig aandacht van het verantwoordelijke ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, stagneert dat.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid schrijft in het vandaag verschenen rapport 'Overwegveiligheid - Een risicovolle kruising van belangen' dat het ministerie binnen een half jaar met overkoepelend beleid moet komen. Daarmee moet het aantal dodelijke slachtoffers binnen tien jaar zijn gehalveerd. Ook moet wettelijk worden vastgelegd wie welke verantwoordelijkheid en kosten draagt voor overwegveiligheid.
Ernstige ongevallen eind 2016 en begin 2017 in Winsum, Harlingen en Wouw waren de aanleiding voor het onderzoek. In Winsum botste een melktankwagen met een trein. Daarbij raakten achttien mensen gewond, waaronder drie ernstig. In Wouw was er een botsing met een trein en dieplader. De lange vrachtwagen kon een scherpe bocht niet maken en moest een aantal keren 'steken' op de overgang. Dat lukte niet. Bij Harlingen kwamen een vader en zoontje om het leven toen ze in de auto door een trein werden geschept.
Nederland is binnen Europa het enige land met veel treinverkeer en veel overwegen. ,,Een combinatie van factoren, die niet goed samengaan", aldus de Onderzoeksraad. De afgelopen vijftien jaar verbeterde de veiligheid, maar die ontwikkeling stagneert nu. ,,Het blijkt dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat sinds 2010 geen concrete doelstellingen meer heeft voor het terugdringen van het aantal overwegslachtoffers", staat in het rapport.
'Ontoelaatbaar'
Onbeveiligde overwegen - dus zonder slagbomen - zijn volgens de raad met de huidige hoge treinsnelheden 'ontoelaatbaar'. Deze worden inmiddels aangepakt, maar nog altijd zijn er enkele honderden onbeveiligde overwegen in Nederland. Deze overwegen moeten zo snel mogelijk worden beveiligd of opgeheven.
Overwegongevallen worden volgens de Raad te gemakkelijk toegeschreven aan roekeloosheid van weggebruikers, terwijl bij het merendeel geen sprake is van bewust roekeloos gedrag.
'Grondig onderzoek'
In een reactie laat staatssecretaris Stientje van Veldhoven weten hard te werken om de veiligheidssituatie bij de landelijke overwegen te verbeteren. ,,Het is goed dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid de veiligheidssituatie rond overwegen nu ook zo grondig heeft onderzocht. We zullen hun aanbevelingen gebruiken om ons veiligheidsbeleid, waar nodig, nog verder aan te scherpen."
Eerder deze maand werd al bekendgemaakt dat het kabinet 50 miljoen euro extra uittrekt voor het beveiligen van gevaarlijke spoorwegovergangen. Het ministerie had toen al kennisgenomen van het rapport van de Onderzoeksraad.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Chauffeur dieplader sprong uit cabine, vrachtwagen was stilgevallen voor aanrijding met trein
WOUW - De aanrijding tussen een passagierstrein en de dieplader die achter een vrachtwagen hing kon gebeuren omdat de vrachtwagen was stilgevallen. Dat meldt de politie als oorzaak van de zware botsing, waarbij veel schade ontstond maar niemand gewond raakte. -
Petra overleefde eerder treinbotsing op Harlingse rampplek
Terwijl heel Harlingen rouwt om de dood van vader Jelle (31) en zoon Mees (3) na het dramatische ongeval op de onbewaakte spoorwegovergang, dringt bij één dorpsgenoot nu pas echt door hoeveel geluk zijzelf heeft gehad. Op precies dezelfde plek botste zij op 8 februari ook tegen de trein. -
Kenteken nu écht verplicht voor tractoren en andere landbouwvoertuigen
Tractoren en andere landbouw- en bouwvoertuigen moeten vanaf vrijdag een kenteken hebben om de openbare weg op te mogen. Als de bestuurders op de openbare weg geen kenteken op hun voertuig hebben, riskeren ze een boete van 140 euro. -
Pantservoertuigen van Marechaussee naar Schiphol, hard ingrijpen tegen boeren die luchthaven willen blokkeren
Als boeren maandag met tractoren naar Schiphol proberen te komen, zal er hard worden ingegrepen. De gemeente Haarlemmermeer en de Koninklijke Marechaussee zullen zware middelen inzetten om een blokkade van de luchthaven te voorkomen. Ook Defensie staat klaar om te helpen, zegt minister Kajsa Ollongren. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
-
demonstratie
Huisartsen laten stem horen tegen hoge werkdruk: ‘Straks ben ik zelf uitgeblust’
Duizenden huisartsen demonstreren vanmiddag op het Malieveld in Den Haag tegen de hoge werkdruk. Ze vinden dat teveel tijd verloren gaat aan ‘onzinnige zorg’ en willen meer tijd voor de patiënten. ,,Vandaag luisteren jullie een keer naar ons.” -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.