Onvrede over coronabeleid groeit: Nederland ernstig verdeeld
videoDe steun onder de Nederlandse bevolking voor de corona-aanpak van de overheid slinkt. Er is bovendien steeds meer onenigheid tussen mensen die het beleid te streng vinden en mensen die vinden dat het kabinet méér moet doen. Beide kampen zijn sinds maart verdubbeld in omvang.
Dat blijkt uit een representatieve enquête onder 1077 Nederlanders door onderzoeksbureau Markteffect, in opdracht van deze site. De rondvraag werd gedaan tussen 12 en 18 augustus, vlak voor de laatste persconferentie van het kabinet. Ruim vier op de tien Nederlanders zegt geen vertrouwen te hebben in het beleid van het RIVM en het kabinet. In maart, toen een representatieve groep Nederlanders exact dezelfde vragen beantwoordde, was dat nog maar 15 procent.
Dit verhaal is onderdeel van een tweeluik. Zaterdag in deel twee: hoe verhoudt Nederland zich tot het virus? Zijn we bang dat wij - of onze kwetsbare naasten - corona oplopen? En wat doen we om dat te voorkomen?
De kritiek op de autoriteiten is tweeledig. Aan de ene kant vindt 43 procent van de ondervraagden dat RIVM en kabinet niet voldoende doen om het coronavirus te bestrijden. In de week van 20 maart, toen Nederland net in een intelligente lockdown was beland, was minder dan 22 procent van de Nederlanders die mening toegedaan.
Aan de andere kant zou 33 procent van de geënquêteerden nu geen of slechts een beetje begrip hebben voor strengere maatregelen. In maart was dat minder dan 17 procent. Ruim 29 procent van de mensen vindt inmiddels dat de overheidsmaatregelen de individuele vrijheid te veel beperken.
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Kloof
De uitkomsten suggereren een groeiende kloof tussen Nederlanders die het beleid niet streng genoeg vinden en mensen die vinden dat de overheid te veel doet.
Ook premier Mark Rutte, aanvankelijk geroemd om zijn daadkrachtige optreden, krijgt de handen steeds minder op elkaar. In maart had 64,9 procent van de ondervraagden (zeer) veel vertrouwen in hem. Inmiddels is dat percentage gezakt naar 45,2 procent. Daarbovenop heeft ruim 30 procent nog wel een beetje vertrouwen in hem. Bijna een kwart van de mensen denkt niet dat de corona-aanpak bij Rutte in juiste handen is. Dat was in maart nog maar 14 procent.
Onder aanhangers van coalitiepartijen CDA, VVD, ChristenUnie en D66 is nog steeds veel steun voor het regeringsbeleid. Binnen deze groepen heeft ongeveer vier op de vijf mensen vertrouwen in kabinet en RIVM. Heel anders ligt dat bij stemmers van PVV en Forum voor Democratie. Ongeveer zeven op de tien ondervraagden die met deze partijen sympathiseren steunen het beleid niet. Vooral PVV’ers vinden dat de overheidsaanpak strenger moet.
Over het algemeen is de steun voor het beleid bovengemiddeld groot onder mensen die in loondienst werken. Arbeidsongeschikten en werklozen zijn minder enthousiast. Mensen in het noorden van het land, waar relatief weinig coronabesmettingen zijn, hebben tenslotte meer vertrouwen in het beleid dan mensen in het westen en zuiden van het land.
Bekijk hier onze video's over corona:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
Kabinet: Nog maar maximaal zes gasten thuis
Verjaardagen en andere feestjes thuis mogen nog maar met maximaal zes gasten worden gevierd. Het kabinet adviseert iedereen 'dringend’ zich aan die regel te houden. Ook onderzoekt het kabinet nog steeds of mensen kunnen worden verplicht na besmetting in quarantaine te gaan. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
PREMIUM
De grote vraag is: komt die tweede golf er wel?
De cijfers van het RIVM lijken (voorlopig) de wind uit de zeilen te halen van voorstanders van een strenger coronabeleid. Na zes weken van toename stabiliseert het aantal besmettingen. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt, maar minder hard dan wellicht gevreesd werd. Keren we de tweede golf?
-
PREMIUMinterview
Advocaten Nabil B.: ‘Zorg dat wij niet vermoord worden omdat we ons werk doen’
Hun werk voor kroongetuige Nabil B. ging verder na de moord op vriend en collega Peter R. de Vries. De één vindt hen heldhaftig, de ander mijdt hen liever. Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong over hun veiligheid én een toekomst die ‘hoogst onzeker’ is. -
PREMIUMEén jaar geleden
Vlakbij Peter R. de Vries na de fatale schoten: ‘Ik zei alleen tegen hem: Blijf bij ons’
De bewoners van dat stukje Lange Leidsedwarsstraat voorbij de cafés zagen op 6 juli 2021 hoe hun buurtje het decor werd van een liquidatie en daarna in een nationaal rouwcentrum veranderde met soms bizarre taferelen. En sommigen waren erbij, toen Peter R. de Vries daar lag. ,,Ik zei alleen tegen hem: Peter, blijf bij ons.” -
PREMIUMcorona
Het aantal besmettingen stijgt, maar waar blijven de volle ic’s?
Terwijl het kabinet het coronasnoer weer ietsjes strakker aantrekt, groeit het sentiment tegen strenge coronamaatregelen. Tegenstanders wijzen op de lege ziekenhuizen en stellen dat Den Haag te paniekerig reageert. Maar is dat terecht?