Volledig scherm
© ANP

Onweersbuien gooien roet in het eten voor warmterecord

Of we vandaag het absolute record van 38,6 graden halen is nog maar de vraag. Volgens Meteo Consult en Weerplaza kunnen de onweersbuien van vandaag roet in het eten gooien.

Het huidige hitterecord stamt uit 1944 en zou vandaag wel eens verbroken kunnen worden. Dat staat op 38,6 graden. Ondanks de eerdere voorspelling van een snikhete dag, hebben MeteoConsult en Weerplaza grote twijfels of het record gehaald gaat worden.

Voor het oosten en zuidoosten van het land is tropische hitte voorspeld en als de zon daar uitbundig zou schijnen kan het warmterecord verbroken worden, maar de huidige weersomstandigheden lijken niet echt mee te werken. Zware onweersbuien trekken over Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. Het onrustige zomerweer, inclusief flinke hagel, houdt de hele dag aan. Tussendoor schijnt de zon, maar een nieuw gebied met buien dient zich daarna aan vanuit het zuidwesten.

Momenteel is de hoogste temperatuur door het KNMI waargenomen in Maastricht. Daar is het kwik om iets voor twaalven gestegen tot 27,4 graden. Andere gemeenten moeten het doen met temperaturen rond de twintig graden. Weerplaza heeft in kaart gebracht hoe erg de temperaturen in de provincies van elkaar verschillen. Zo is het in het westen rond de 17 graden en in het oosten boven de 25 graden. In België schijnt de zon wel uitbundig en daar schiet de temperatuur op dit moment omhoog, aldus Weerplaza.

Eisen warmterecord
Om het record van 38,6 graden te verbreken moet er aan een aantal strenge eisen worden voldaan. Met één temperatuurmeter die 39 graden aangeeft, ben je er nog niet. Casper Hootsen van MeteoConsult licht toe: 'In heel Nederland hangen meetstations van het KNMI. De stations hangen op 1,5 meter hoogte, altijd in de schaduw. Er zijn zo'n 30 plekken waar die stations hangen. De locaties moeten aan allerlei strenge eisen voldoen. Welke regels dat zijn, staat geregistreerd in een internationaal wetboek.' Als op één van die officiële stations de temperatuur boven de 38,6 graden uitkomt, hebben we een nieuw record.