Volledig scherm
Lars Soerink van de Vogelbescherming. © Privéfoto

'Ooievaars in je tuin, dat is best gezellig'

Het symbool van de stad Den Haag heeft een nieuw thuis gevonden: Midden-Delfland. In de weidse polders aldaar zijn dit jaar meer ooievaars te zien dan ooit tevoren. Lars Soerink van Vogelbescherming Nederland snapt wel waarom.

Niet in warm Afrika en niet in ooievaarsstad Den Haag, maar in Midden-Delfland brengen veel ooievaars de winter door. Waarom?
,,De ooievaars die je daar ziet, zijn geboren en getogen in Nederland. We hebben ze gefokt. Niet zomaar natuurlijk. De ooievaar stond 35 jaar geleden nog op uitsterven, dus verdiende wel wat extra aandacht. Die gefokte dieren zijn enigszins gewend aan het Nederlandse weer, dus de noodzaak om naar het warme Afrika te vertrekken is er niet. Zeker met zo'n milde winter hier. Ze blijven lekker op Hollandse grond.''

Maar waarom dan specifiek op Midden-Delflandse grond?
,,In de polders daar zijn waarschijnlijk veel kleine veldmuisjes te vinden. Als één ooievaar zo'n gunstig overwinterplekje heeft gevonden, volgt de rest vrij snel. Ze kunnen namelijk best goed samenleven."

Kunnen we nu een geboortegolf verwachten?
,,Of al die ooievaars goed nieuws komen brengen voor Midden-Delflandse stellen? Dat weet ik niet. En of er veel kleine ooievaartjes geboren worden, ligt een beetje aan het aantal nestelplekjes dat in de polders te vinden is. Mensen kunnen in hun weiland of tuin wagenwielen plaatsen waarop ooievaars terechtkunnen. Dan vergroot je de kans op een nestje ooievaars."

Ooievaars als buren, is dat gezellig?
,,Ja hoor. Ooievaars zijn uitermate vriendelijke vogels. Ze zijn niet erg territoriaal en gewelddadig zijn ze zelden. Ze leven ook graag in de buurt van mensen. Doen dus. Het kan heel gezellig zijn."

Volledig scherm
Een ooievaar op een nest. © Dirk van Krieken