Ook 12-jarige heeft al met sexting te maken
videoScholen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van ongewenst seksueel gedrag. Dat is hard nodig, want veel scholieren in de leeftijd van 12 tot 14 jaar hebben hier al mee te maken gehad, blijkt uit onderzoek. Ze hebben daarnaast ook al seksueel getinte berichten of foto’s ontvangen.
Vandaag, op Valentijnsdag, promoveert Gaby de Lijster aan de Universiteit Maastricht. Haar onderzoek laat zien dat een derde van de ondervraagde meisjes van gemiddeld 14 jaar te maken heeft gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een vijfde van de jongens zegt hetzelfde.
Het gaat om seksueel getinte opmerkingen, gedwongen seks, maar ook het versturen of ontvangen van seksueel getinte beelden tegen iemands wil (sexting). Wat betreft dat laatste onderwerp: 14 procent van de kinderen zegt hiermee te zijn geconfronteerd.
Genoeg reden om te kijken hoe jongeren hiermee moeten omgaan, aldus De Lijster. ,,Het gaat om een groep vrij jonge pubers, die opgroeit in een andere wereld dan volwassenen, die nog weten hoe het was toen sociale media niet bestonden.’’ Ze besloot te onderzoeken of en hoe lesprogramma’s tegen grensoverschrijdend gedrag kunnen helpen.
Eén van die programma’s richt zich helemaal op jongens, het andere op zowel jongens als meisjes. Wat blijkt: beide programma’s hebben voordelen. ,,Bij het programma voor jongens kan machogedrag openlijker worden besproken.’’ Zo kunnen jongens bijvoorbeeld tot het inzicht komen dat zij niet altijd zin hoeven te hebben. Door alle leerlingen bij een lesprogramma te betrekken, ontstaat wederzijds begrip. Jongens maken zich bijna twee keer zo vaak schuldig aan grensoverschrijdend gedrag. Een op de vijf geeft dat toe.
Theaterles
Eén van de twee onderzochte lesprogramma’s, een theatergastles over seksualiteit, had effect, geeft De Lijster aan. ,,Wij zagen dat kinderen er beter door in hun vel zaten. Hun seksueel zelfbeeld werd positiever. Zeker na een aantal maanden wisten ze beter wat ze op dat gebied wel en niet willen en dat maakt hen weerbaar. Na afloop van de programma’s lieten kinderen zich ook minder beïnvloeden door de mening van hun vrienden.’’
Dat laatste is volgens De Lijster een belangrijk punt. Seksualiteit is immers een onderwerp dat bij uitstek onder leeftijdgenoten ter sprake komt. Maar niet iedereen is op hetzelfde moment op hetzelfde punt in zijn ontwikkeling: de één heeft al ervaringen opgedaan, de ander niet. Daarnaast is er de groepsdruk om erbij te horen.
(Artikel gaat verder na de foto)
Op dit moment is het de Week van de Liefde, wat betekent dat er op veel scholen aandacht is voor seksualiteit. Maar dat gebeurt niet op alle scholen – sommige hebben helemaal geen voorlichtingsprogramma’s op dat gebied.
Als het aan De Lijster ligt, komen die er wel, ook al moet goed worden gekeken hoe dat in het toch al volle lesprogramma is in te passen. ,,Kinderen geven aan wel les te krijgen over de biologische kant van seksualiteit, maar daarbij komt niet alles ter sprake.’’ Eén ding maakt het onderzoek duidelijk, zegt De Lijster: het heeft geen zin er niet over te praten of seksueel gedrag zoals sexting simpelweg te verbieden. ,,Omdat volwassenen van nu nog een tijd kennen waarin de sociale media niet bestonden, is het verleidelijk sexting te verbieden. Maar het is er wel en het is niet alleen maar gevaarlijk. Het is belangrijk daarover te praten om bewustwording op gang te brengen.”
Kijk hier naar een gesprek met Gaby de Lijster over de populariteit van sexting bij jongeren en over haar lespakket om jongeren bewust te maken van de gevaren:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met Video
LIVE | Boeren naar Tweede Kamer voor protest, ‘wees alert op brandende hooibalen langs wegen’
Op meerdere plekken in het land zetten protesterende boeren hooibalen in brand deze ochtend. Dat levert volgens Rijkswaterstaat hier en daar hinder op voor het verkeer. Farmers Defence Force zegt dat boeren vandaag vanaf 12 uur naar de Tweede Kamer komen om te demonstreren. Volg in dit liveblog (onderaan artikel) het laatste nieuws over de boerenprotesten. -
PREMIUMOnder politici22
Ook 25 jaar geleden moest de minister beveiligd worden, ook toen waren boeren boos
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: boerenprotesten worden al snel een culturele clash. -
met video's
Eén dode na tornado op Schouwen-Duiveland, veel huizen onbewoonbaar
Eén dode, negen gewonden, zeker vijf onbewoonbare huizen en nog eens 150 woningen beschadigd. De windhoos die vandaag door Zierikzee trok, liet een spoor van vernieling na. Buurtbewoners spreken van een ‘oorlogsgebied.’ -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Stikstofprotest
TERUGLEZEN | Protestacties voor huis minister Van der Wal en op Hilversums Mediapark
Boze boeren protesteerden vandaag tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Boeren gingen met trekkers de snelweg op, wat tot veel overlast leidde. Ook werd er gedemonstreerd bij gemeentehuizen, het Mediapark en het huis van minister Van der Wal. Lees in dit liveblog de gebeurtenissen van vandaag terug.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
Kabinet wil dat kinderen bij seksuele voorlichting leren grenzen aan te geven
Het kabinet wil dat lessen seksuele voorlichting worden aangepast zodat kinderen al vroeg leren hun eigen grenzen te herkennen en te bewaken. Om seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken, overweegt het ook om elk bedrijf te dwingen om een vertrouwenspersoon aan te stellen.