Volledig scherm
© ANP XTRA

Ook alle tandartsen klagen tabaksindustrie aan

Het regent aangiftes tegen de vier grote Nederlandse tabaksproducenten. Ook het KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen, kaakchirurgen en orthodontisten, doet aangifte van zware mishandeling. 

De tandartsen doen aangifte omdat tabak 'verreweg de belangrijkste oorzaak is van mondkanker. Meer dan 75 procent van de gevallen van mond- en keelkanker is direct toe te schrijven aan roken.' Daarnaast sluiten ook Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Organisatie voor Eerstelijns zorg (Ineen) zich aan bij de aangifte. 

,,Roken is de belangrijkste enkelvoudige verklaring van gezondheidsproblemen en vroegtijdige sterfte in Nederland. Als huisartsen willen we bijdragen aan een gezonde samenleving en daarom steunen we deze aangifte", aldus Rob Dijkstra, voorzitter van het NHG

Het aantal aangiften tegen de tabaksindustrie staat nu op 21. De Nederlandse longkankerpatiënt Anne Marie van Veen deed in Nederland anderhalf jaar geleden als eerste aangifte voor een strafzaak tegen de tabaksindustrie. Het gaat daarbij niet om geld, maar om een daadwerkelijke veroordeling van de vier grote tabaksproducenten in ons land.

Sjoemelsigaret

Een jaar geleden deed ook KWF Kankerbestrijding aangifte wegens zware mishandeling. Sinds enkele weken geleden ook het ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek datzelfde deed, regent het aangiften. Het Openbaar Ministerie beslist zeer binnenkort of het daadwerkelijk tot vervolging overgaat. 

De reden van alle aangiften is steeds dezelfde: de sjoemelsigaret, de peuk met de minuscule gaatjes waarmee meetapparatuur wordt omzeild. Sigaretten bevatten nu veel meer schadelijke stoffen dan is toegestaan. Inmiddels is de jacht op de sjoemelsigaret ook in het buitenland geopend: in Frankrijk doet Het Franse Nationaal Comité tegen Roken (NCTC) aangifte voor 'het opzettelijk in gevaar brengen van een ander'. Bekend was al dat de unieke Nederlandse strafzaak in tal van landen op de voet wordt gevolgd.