Ook CNV Onderwijs roept op tot tweedaagse lerarenstaking
Ook CNV Onderwijs roept haar leden op om het werk neer te leggen tijdens de tweedaagse staking van basis- en middelbare scholen in januari. Leraren en ander onderwijspersoneel zijn onverminderd bereid om actie te voeren voor structureel extra geld.
Gisteren maakten de Algemene Onderwijsbond (AOb) en Leraren in Actie (LIA) al bekend op donderdag 30 en vrijdag 31 januari een staking uit te roepen. Nu sluit ook CNV Onderwijs zich daarbij aan. ,,Zo staan we samen sterk met een duidelijke boodschap aan de politiek. Bovendien kunnen teams zo makkelijker samen stakingsdagen invullen", verklaart Jan de Vries, waarnemend voorzitter.
De onderwijsbond peilde de actiebereidheid onder bijna vijfduizend leden van basis- en middelbare scholen. 61 procent wil blijven protesteren, 16 procent vindt dat niet nodig. Bijna de helft vindt een tweedaagse staking een goed middel om de druk op de ketel te houden, een kwart vindt staken echter geen goed middel. Toch zegt slechts 10 procent ‘nee’ op de vraag of ze aan een staking meedoen.
Ze maken zich zorgen over de personeelstekorten. Op basisscholen moeten nu al klassen naar huis of worden groepen verdeeld als er door ziekte geen meester of juf is. Zij eisen betere salarissen en vermindering van de werkdruk. Op middelbare scholen willen de docenten minder uren voor de klas en meer tijd om de lessen voor te bereiden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
-
PREMIUM
Robin is al zijn hele leven drugsverslaafd: ‘Denk dat ik jong doodga door de drugs’
Dealen, openbaar drugsgebruik, berovingen, steekpartijen en prostitutie. Tientallen verslaafden hangen elke dag rond in het park bij de schouwburg in Utrecht. Robin (36) is een van hen en geeft ons een unieke inkijk in deze bizarre wereld. ,,Daar is alleen maar ruzie en chaos, ik ben het zo zat.’’Utrecht -
PREMIUMGeld & Geluk
Bart (26) is sinds kort uit huis: ‘Bij mijn ouders betaalde ik 350 euro per maand’
Bart woont sinds kort op zichzelf en rekent op 1400 à 1500 euro aan vaste lasten. ,,Ik had nog nooit van gemeentelijke belastingen gehoord‘’, vertelt hij in de Mezza-rubriek Geld en Geluk. -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden?
-
Zestien Amsterdamse basisscholen week dicht uit protest tegen lerarentekort
-
-
-
Basis- en middelbare scholen gaan eind januari twee dagen dicht
Basis- en middelbare scholen gaan op donderdag 30 en vrijdag 31 januari weer staken. Dat maken de Algemene Onderwijsbond (AOb) en Leraren in Actie (LIA) zojuist bekend. Het is voor het eerst dat het onderwijspersoneel twee dagen het werk neerlegt. ,,We voeren nu de druk op: de actiebereidheid is enorm.” -
PREMIUM
Ongewone aanpak lerarentekort in België: beste leerkracht krijgt meer betaald
België grijpt naar een ongewoon middel om het lerarentekort op te lossen: ongelijke beloning op basis van prestatie, bepaald door de schoolbesturen. Zou zoiets in Nederland ook werken?Vakbondsvoorzitter Daniëlle Woestenberg: ,,Wat ik er mooi aan vind, is dat het meesterschap beloont.”