Volledig scherm
De Pieten hebben vanaf dit jaar roetvegen. © De Club van Sinterklaas

Ook De Club van Sinterklaas is om: Zwarte Pieten krijgen roetvegen

Zwarte Pieten in de film- en onlineserie De Club van Sinterklaas zien er dit jaar anders uit dan voorheen. De Club Pieten, zoals de helpers van Sinterklaas in de serie heten, gaan vanaf dit jaar met roetvegen door het leven. ,,We voelden dat we niet achter konden blijven", aldus de makers.

De Club van Sinterklaas is naar eigen zeggen op zoek gegaan naar een variant 'waarbij de magie blijft bestaan met respect voor diegene die zich gekwetst voelt door het uiterlijk van Zwarte Piet'. Tekst loopt door onder video. 

De Club van Sinterklaas schrijft op Facebook dat ze niet achter konden blijven, onder meer door de maatschappelijke discussie rondom het uiterlijk van de Pieten.

Meningen verdeeld

Quote

Zwart, wit of gekleurd het maakt mijn zoontje niet uit. Prima opgelost zo!

een moeder

Onder het facebookbericht staan al honderden reacties, de meningen over de verandering zijn verdeeld. Iemand schrijft: ,,Zwart, wit of gekleurd het maakt mijn zoontje niet uit. Prima opgelost zo!"

Een andere moeder is het daar niet mee eens: ,,Mijn dochter is 6 jaar en had vorig jaar al vragen waarom Zwarte Piet ineens niet meer zwart is. Gedeeltelijk is dit uit te leggen, maar door de vele veranderingen is ze erachter gekomen dat Sinterklaas niet bestaat!"

De makers van de serie, die dit jaar wordt uitgezonden via Facebook en YouTube, zeggen trots te zijn. ,,Wij zijn trots op de prachtige Club van Sinterklaas-Pieten, die uiteraard allemaal hun grappige, vrolijke, knappe of juist soms wat onhandige karakter behouden en kijken er naar uit het weer een echt kinderfeest te maken!

Bedreigingen

Het uiterlijk van Zwarte Piet houdt de gemoederen de laatste jaren door het hele land bezig. Tot aan de Tweede Kamer toe lopen de discussies hoog op. Een plan van de PVV om het klassieke gelaat van Zwarte Piet vast te leggen in de wet, kreeg in februari nauwelijks bijval

Sylvana Simons, tv-presentatrice, voormalig politicus van Denk en antiracisme-activiste, kreeg maandenlang via social media talloze beledigingen en bedreigingen over zich uitgestort. Vooral haar strijd tegen Zwarte Piet leverde veel boze reacties op zoals: ‘opdonderen naar het oerwoud’, ‘Ga lekker in je kokosnotenboom zitten’, ‘trek een zak over je kop en stik’. De beledigingen en bedreigingen gingen zo ver, dat het tot een rechtszaak kwam.

Een 37-jarige man die een videomontage online zette waarin ex-politicus Sylvana Simons virtueel werd opgehangen, kreeg een werkstraf van 80 uur gekregen. Drie andere verdachten van het beledigen en bedreigen van Simons kregen van de rechtbank Amsterdam ook een werkstraf. Zestien mensen kregen een geldboete. Een persoon werd volledig vrijgesproken. 

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (41%)
  • Patat (59%)
41121 stemmen