Volledig scherm
Leraren dragen een spandoek met zich mee tijdens een demonstratieve mars in maart in Amsterdam van zo'n 20.000 leerkrachten tegen de lage salarissen en te hoge werkdruk. © ANP

Ook directeuren basisscholen gaan actievoeren uit onvrede om salaris

Directeuren van basisscholen gaan actievoeren voor betere arbeidsvoorwaarden. Ze zijn ontevreden over de uitkomsten van de salarisonderhandelingen voor leraren, die er in de nieuwe cao meer op vooruitgaan dan de directeuren. ,,Schoolleiders willen ook een eerlijk salaris en lagere werkdruk'', zegt Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders.

De acties zullen volgens haar direct na de schoolvakanties in september gevoerd worden. Maar wat ze inhouden wil van Haren niet zeggen. ,,Dat houden we nog even geheim.'' De voorzitter sluit niet uit dat ouders last zullen krijgen van de acties.

Leraren, onderwijsbonden, schoolleiders en schoolbesturen gingen begin vorig jaar en dit jaar massaal de straat op uit onvrede over hun salaris. Een maand geleden werd een nieuwe cao afgesloten voor onderwijzend personeel. 

Volgens van Haren gaan basisschooldirecteuren en ondersteunend personeel er een stuk minder op vooruit dan onderwijzers. Zo krijgen leerkrachten er 8,5 procent bij en een bonus. Voor schoolleiders is de 'loonruimte' volgens van Haren echter maar 2,5 procent. 

,,Over de lerarensalarissen is veel tevredenheid, dat is een goede eerste stap. Maar nu de volgende stap'', zegt de voorzitter.