Volledig scherm
Leraren dragen een spandoek met zich mee tijdens een demonstratieve mars in maart in Amsterdam van zo'n 20.000 leerkrachten tegen de lage salarissen en te hoge werkdruk. © ANP

Ook directeuren basisscholen gaan actievoeren uit onvrede om salaris

Directeuren van basisscholen gaan actievoeren voor betere arbeidsvoorwaarden. Ze zijn ontevreden over de uitkomsten van de salarisonderhandelingen voor leraren, die er in de nieuwe cao meer op vooruitgaan dan de directeuren. ,,Schoolleiders willen ook een eerlijk salaris en lagere werkdruk'', zegt Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders.

De acties zullen volgens haar direct na de schoolvakanties in september gevoerd worden. Maar wat ze inhouden wil van Haren niet zeggen. ,,Dat houden we nog even geheim.'' De voorzitter sluit niet uit dat ouders last zullen krijgen van de acties.

Leraren, onderwijsbonden, schoolleiders en schoolbesturen gingen begin vorig jaar en dit jaar massaal de straat op uit onvrede over hun salaris. Een maand geleden werd een nieuwe cao afgesloten voor onderwijzend personeel. 

Volgens van Haren gaan basisschooldirecteuren en ondersteunend personeel er een stuk minder op vooruit dan onderwijzers. Zo krijgen leerkrachten er 8,5 procent bij en een bonus. Voor schoolleiders is de 'loonruimte' volgens van Haren echter maar 2,5 procent. 

,,Over de lerarensalarissen is veel tevredenheid, dat is een goede eerste stap. Maar nu de volgende stap'', zegt de voorzitter. 

  1. Schoonmoeder Syriëganger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgangers hier voor de rechter’
    video

    Schoonmoe­der Syriëgan­ger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgan­gers hier voor de rechter’

    ,,Breng Syriëgangers hier voor de rechter, anders worden ze daar vrijgelaten en zijn ze over tien jaar veel gevaarlijker", dat zegt de moeder van Meryam, een Syriëganger die met haar man en drie kinderen in 2014 naar het strijdgebied in Syrië en Irak vertrok. De man, de bekende jihadist Jermaine W., is inmiddels overleden. Maar Meryam en haar drie kinderen (die nu ongeveer 11, 9 en 7 jaar oud zijn) bevinden zich nog in het allerlaatste stukje IS-gebied dat over is rond het stadje Baghuz In Syrië.