Ook grootschalige coronatests in Dronten, Bunschoten en Rotterdamse wijk Charlois
De GGD gaat ook grootschalig op corona testen in Dronten, Bunschoten en in de Rotterdamse wijk Charlois, omdat het virus daar snel om zich heen grijpt. Dat zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vanavond tijdens een persconferentie.
Delen per e-mail
Gisteren werd al bekend dat de GGD alle inwoners in de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland oproept voor een test vanaf woensdag, ook als ze geen klachten hebben. Het gaat om ruim 60.000 inwoners. Het was in de coronacrisis de allereerste keer in Nederland dat massaal testen wordt ingezet. Er worden drie testlocaties opgebouwd in de gemeente. Wanneer de bewoners van de andere plaatsen een oproep kunnen verwachten, is nog niet bekend.
Vanmiddag volgde al het nieuws dat alle 69.000 inwoners van de Rotterdamse wijk Charlois binnenkort ook een uitnodiging krijgen om zich te laten testen. Ook als zij geen klachten hebben. Dit deel van Rotterdam-Zuid is al langer in beeld voor een experiment met massaal testen.
Minister De Jonge maakte tijdens de coronapersconferentie van het kabinet vanavond ook bekend dat Dronten en Bunschoten volgen. Ook in deze gemeenten gaat grootschalig getest worden.
Grootschalig testen
Door ongeacht klachten op grote schaal mensen te testen, moet er beter inzicht komen in de verspreiding van het virus. Niet iedereen die besmet is, heeft klachten. Wel kunnen zij het virus overdragen. Grootschalig testen zonder klachten moet hen in beeld brengen, zodat zij in quarantaine kunnen en het virus niet verder verspreiden.
In onder meer Slowakije, Oostenrijk en het Britse Liverpool werd eerder al massaal getest. Hier werden mensen ontdekt die niet wisten dat ze besmet waren. Eind november kondigde De Jonge aan dat ook in Nederland dit soort grootschalige testcampagnes komen.
Bekijk hieronder onze video's over de coronapandemie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
hoorn KOZP-activiste raakt baan kwijt na bekladding bij standbeeld, gemeente staat achter aangifte
Een activiste van Kick Out Zwarte Piet is haar baan kwijtgeraakt en met de dood bedreigd nadat zij in verband werd gebracht met de bekladding bij een standbeeld in Hoorn. Activisten en leden van de politieke partij BIJ1 voeren actie om de Hoornse te helpen. De gemeente Hoorn betreurt de kwestie, maar blijft achter de aangifte van de bekladding staan. -
PREMIUM
Nieuwe opleiding moet voor meer jonge truckers zorgen: ‘Muziek aan en knallen’
Waar zijn ze toch, die vrachtwagenchauffeurs? Omdat er veel vraag is naar nieuwe handjes aan het stuur in de cabine, start een mbo-school in Alphen aan den Rijn een nieuwe opleiding. Die moet jongeren die dromen van een leven op de weg al jong helpen aan een groot rijbewijs. ,,Je helpt mensen, rijdt rond. Muziek aan, lekker knallen.” -
Reisbranche: star kabinet brengt vakanties in gevaar
De meivakantie en zomervakantie komen volgens de reisbranche in gevaar door star kabinetsbeleid. Het kabinet blijft niet bereid nu al boekingen toe te staan voor vakanties na maart. Daardoor zullen Nederlanders volgens de reisbranche massaal individueel op pad gaan, waardoor reisbedrijven nog grotere schade leiden. -
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden. -
PREMIUM
Video Deze hyperloop moet in de toekomst versproducten razendsnel van a naar b brengen
Er komt een onderzoek naar een hyperloopnetwerk voor goederen in de Randstad. Vracht moet in de toekomst vanuit de Rotterdamse haven naar het Westland of naar Schiphol met grote snelheid worden vervoerd in lange buizen. Overheidsinstanties en bedrijven hebben daarvoor een convenant getekend.
-
Langere lockdown: ‘We hebben geen andere keuze, ook door de Britse variant’
Nederland blijft in lockdown tot en met zeker 9 februari en gaat nog eens serieus kijken naar het instellen van een avondklok. ,,Iedereen zal begrijpen dat er geen andere keuze is. De cijfers dalen niet genoeg en we maken ons grote zorgen om de Britse variant.” -
PREMIUM
column Ik hoéf niet naar buiten, maar wil het wel graag - juist nu de avondklok dreigt
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
DHL opent pakketpunten in 250 Hema-winkels
Hema en DHL openen morgen in ruim 250 winkels een DHL-pakketpunt om de toenemende druk op de pakketdienst te verlichten. Sinds de lockdown wordt er extreem veel online besteld, waardoor er ook meer pakketpunten nodig zijn om de toegenomen vraag aan te kunnen.