De gevangenis in Nieuwegein.
Volledig scherm
De gevangenis in Nieuwegein. © Anp

Ook in gevangenissen slaat coronapaniek toe: twintigtal gedetineerden in isolatie

UpdateOok in de Nederlandse gevangenissen is de paniek vanwege het uitbreken van het coronavirus inmiddels toegeslagen. Hoewel volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie nog geen gedetineerden zijn besmet, zijn een twintigtal van hen wel in afzondering geplaatst vanwege een mogelijke besmetting.

Ze hebben lichte klachten die op de ziekte zouden kunnen wijzen, vooral verkoudheid, hoesten en koorts. Volgens Miral Scheffer, woordvoerder bij het ministerie, wordt ook in de gevangenissen de vinger stevig aan de pols gehouden. Geruchten in het criminele circuit dat het virus al daadwerkelijk is uitgebroken in gevangenissen kan Scheffer niet bevestigen. 

 ,,In geen enkele PI (penitentiaire inrichting) is er op dit moment een vastgesteld geval van het virus. Wel is het zo dat we horen dat er mogelijke verdenkingen zijn bij gedetineerden. Het gaat dan om mensen die hoesten of koorts hebben.” Scheffer stelt dat deze gedetineerden worden geïsoleerd, om het risico op verdere besmetting te voorkomen. De afgelopen week is de DJI druk geweest met het opstellen van protocollen. ,,We doen er alles aan om de gezondheid van gedetineerden en mensen die in de PI werken te beschermen.” 

Daarom mogen gedetineerden vanwege de uitbraak van het virus tot 6 april geen bezoek ontvangen in de gevangenis en zijn de verlofregelingen opgeschort, waardoor zij de komende tijd in de gevangenis moeten blijven. Ook kunnen advocaten tot die tijd niet bij hen op bezoek. Er wordt overigens niet uitgesloten dat de maatregelen langer zullen duren dan 6 april.

Mondkapjes

Dat betekent niet dat gedetineerden tot die tijd niks te doen hebben. Deze week werd bekend dat ze vanaf donderdag mondkapjes gaan maken. Het gaat om honderd gevangenen, verspreid over gevangenissen in Sittard, Dordrecht, Ter Apel, Nieuwersluis en Nieuwegein, zo bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. 

Kijk hier naar onze video's over corona:

  1. Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen’
    PREMIUM

    Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschu­wen’

    Dat hij het braafste jongetje van de klas niet is, weet hij zelf ook wel. Rico de Jonge springt van hoge bruggen en drift er regelmatig op los met één van zijn auto's. Soms gaat dat goed, maar vaak ook mis. Zoals gistermiddag op de Brouwersdam, resultaat: drie bekeuringen van totaal zo'n 1000 euro en een verplichte rijvaardigheidscursus. ,,Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen, hè.”