Ook in Nederland groeit vraag naar menstruatieverlof: ‘Belachelijk dat het zo lang duurt’
In Spanje krijgen vrouwen met ernstige menstruatieklachten binnenkort het recht om elke maand minstens drie dagen ziekteverlof te nemen. Ook in Nederland groeit de vraag naar zo'n verlof, maar daar is nog geen zicht op. ,,Het is belachelijk dat het zo lang duurt.”
Vijf jaar geleden kwam Peter de Vroed, oprichter van het Menstruatie Voorlichtingsinstituut, in beeld als dé man die Nederland wel zou overtuigen van het nut en de noodzaak van het menstruatieverlof. Volgens hem kan het wetsvoorstel in Spanje aangegrepen worden als een voorbeeld voor ons. ,,Ik vind het super dat het mogelijk gemaakt wordt. Hopelijk worden die vrouwen ook gewoon doorbetaald en nemen ze dat verlof op.”
Toen De Vroed begon aan zijn ‘missie’ om de bewustwording rond menstruatie te vergroten, was het onderwerp een echt taboe. En na al die jaren is er nog niet veel veranderd. ,,We zijn al zeven jaar herrie aan het maken, maar het is nog altijd een taboe. Het is belachelijk dat het zo lang duurt. In Japan is het al sinds 1947 bij wet geregeld.”
Nog steeds probeert hij via voorlichting in onder andere scholen de voordelen van het menstruatieverlof duidelijk te maken. ,,Uit onderzoek blijkt dat als vrouwen rust nemen ze korter menstrueren, minder klachten hebben en energierijker zijn.” Volgens hem is het ook een fabeltje dat zo’n verlof onbetaalbaar is. ,,Het tegenovergestelde is waar. Er is bijna 5 procent ziekteverzuim onder vrouwen en mijn theorie is dat de helft daarvan menstruatie-gerelateerd is. Het zou het ziekteverzuim dus juist kunnen terugbrengen.”
Vrouwen zelf laten beslissen
Hier in Nederland vinden we de gezondheid van vrouwen blijkbaar niet belangrijk
Voor alle duidelijkheid: De Vroed wil geen verplicht verlof, maar de keuze bij de vrouwen leggen. ,,Je moet het gewoon mogelijk maken. Zo’n dertig procent van de Nederlandse vrouwen heeft er nood aan. We moeten het natuurlijk niet verplichten, want niet iedere vrouw heeft daar behoefte aan.”
Vijf jaar geleden besefte De Vroed al dat een algemeen menstruatieverlof een (te) grote stap is voor de Nederlander. Hij zag dan ook wel heil in de mogelijkheid van ‘flexibele oplossingen’, zoals thuiswerken. Voor de coronacrisis onmogelijk, vandaag de realiteit. ,,Toen werd er gezegd: dat kan niet. Dat is inmiddels wel veranderd", lacht De Vroed.
In Nederland staat de kwestie niet op de politieke agenda en dat is volgens De Vroed de reden waarom het hier zo lang duurt. ,,In Spanje is het ook niet op één dag ontstaan. Daar is een politieke partij achter de eis gaan staan, maar hier in Nederland vinden we de gezondheid van vrouwen blijkbaar niet belangrijk.” Zijn organisatie richt zich momenteel vooral op de jeugd om iets in beweging te brengen. ,,Daar moet de verandering vandaan komen. Het gaat heel langzaam, maar we geven niet op. We blijven herrie maken.”
FNV wil pas verlof voor menstruatie als taboe op het werk eraf is
Zolang er nog een taboe op menstruatie rust op de werkvloer, hebben verlofdagen voor menstruatie nog weinig zin. Dat zegt vakbondsbestuurder Hacer Karadeniz van jongerenbond FNV Young & United over eventueel menstruatieverlof in Nederland.
,,Als problemen niet besproken worden, wordt er ook geen rekening mee gehouden.” Werkgevers zouden volgens haar menstruatie eerst moeten ‘normaliseren en faciliteren’. Dat kan door bijvoorbeeld menstruatieproducten op de werkvloer aan te bieden.
Mocht er ooit een menstruatieverlof komen, dan is het een kwestie van maatwerk, vindt Karadeniz. Dat geldt ook voor de kosten, die nog niet duidelijk zijn. ,,Menstruatie is cyclisch: kijk naar wat ik als werkgever moet doen zodat het geen issue is. Breidt bijvoorbeeld thuiswerk uit op plekken waar dat kan.” Bedrijven zouden ook menstruatieverlof in cao’s kunnen gaan meenemen, aldus de vakbondsbestuurster.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
19
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUMgroeigrenzen
‘Zeven plagen’ treffen Schiphol: niet alleen personeelscrisis groot probleem
De druktecrisis op Schiphol woekert voort. Maar de problemen zijn groter dan personeelsgebrek alleen. De landingsbanen, platforms, terminals en zelfs het treinstation kunnen de drukte amper aan. -
PREMIUMBouwplaats of bouwval?
Deze miljonair werkt al 10 jaar aan pretpark, maar komt niet verder: ‘Meer werk dan ik dacht’
Al jaren voorspelt ondernemer Hennie van der Most dat zijn attractiepark in Rotterdam binnenkort opent. Maar na tien jaar lijkt dat moment nog steeds ver weg en stapelen de problemen zich op. Gaan de deuren van het pretpark ooit open? -
Honderden reisbranchemedewerkers mogelijk aan de slag op Schiphol om drukte aan te pakken
Medewerkers van reisbureaus en andere reisorganisaties kunnen deze zomer mogelijk bijspringen op Schiphol om de drukte in goede banen te leiden. Dat zegt reisbranchevereniging ANVR, die samen met de vakbonden FNV en CNV kijkt naar de mogelijkheden om snel honderden werknemers tijdelijk aan de slag te krijgen op de luchthaven.
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
‘Door menstruatie 9 dagen per jaar minder productief’
Door menstruatie zijn vrouwen gemiddeld negen dagen per jaar minder arbeidsproductief. De invloed van ongesteld zijn op vrouwen en op de samenleving wordt sterk onderschat en er is nauwelijks aandacht voor. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc in het online tijdschrift BMJ Open. -
Spanje kondigt als eerste land in Europa menstruatieverlof aan
De Spaanse regering staat op het punt om een nieuwe wet goed te keuren die vrouwen met ernstige menstruatieklachten het recht geeft om elke maand minstens drie dagen ziekteverlof te nemen.