Volledig scherm
© Marlies Wessels

'Ook je alleen maar laten afzetten bij Schiphol gaat straks geld kosten'

Schiphol wil reizigers die met de auto naar Schiphol gebracht worden, mogelijk volgend jaar al fors meer laten betalen. Het afzetten van reizigers in de 'kiss & ride'-zone gaat in rekening gebracht worden om de chaos in piekuren en de vervuiling op de drukke luchthaven terug te dringen.

Dat blijkt volgens De Telegraaf uit plannen van de luchthaven. ,,We denken er serieus over na om het verkeer van en naar Schiphol duurzamer te maken en de aan- en afvoer van passagiers te verbeteren'', aldus de woordvoerder in de krant. 

Het gaat naar schatting om tien miljoen 'autobewegingen' per jaar.
Volgens Schiphol wordt bijna een kwart van de in- en uitstappende reizigers gebracht en gehaald. ,,Daar zijn we niet blij mee, omdat dat files op toegangswegen en onnodige opstoppingen rond de luchthaven met zich mee kan brengen. We kijken serieus naar alternatieven. Ja, die kosten automobilisten dan geld.''

Eindhoven Airport laat op vragen weten dat de luchthaven geen plannen heeft om het 'moederbedrijf' (met 51 procent van de aandelen) te volgen. Automobilisten mogen één keer per dat 10 minuten op de Kiss & Ride-strook reizigers gratis wegbrengen of ophalen. Betaald parkeren voor dit soort korte bezoeken zou volgens de antwoorden juist de druk op de omliggende wegen - en dus de overlast voor bedrijven - vergroten doordat automobilisten daar dan kort zouden parkeren.