Volledig scherm
PREMIUM
Scholieren van ROC-TOP in Amsterdam. © Pim Ras Fotografie

Ook mbo’ers kunnen nu in tussenjaar op zoek naar de juiste studie

Mbo-studenten switchen vaak van opleiding, omdat hun eerste keuze tóch niet is wat die leek. Om ook vmbo’ers meer tijd te geven om een betere studiekeuze te maken, is ROC Top in Amsterdam dit jaar begonnen met een M-jaar: een schooljaar waarin eerstejaars op zoek gaan naar een geschikte opleiding.

Quote

Ze zijn nog zo jong en hebben vaak geen idee wat ze met hun toekomst willen

Elke van den Hout, Bedenker M-jaar

Als moeder van een vmbo’er vond Elke van den Hout het maar gek. Havisten en vwo’ers die niet weten wat ze willen studeren, kunnen er een jaartje tussenuit knijpen. Ze gaan reizen, op zoek naar zichzelf, werken en maken pas daarna een studiekeuze. Maar vmbo’ers zijn met hun 16 jaar gebonden aan de leerplicht, omdat ze geen startkwalificatie hebben. Zij móeten gelijk na hun middelbare school door naar het mbo, ook als ze niet weten wat ze willen studeren. ,,Ze zijn nog zo jong en hebben vaak geen idee wat ze met hun toekomst willen”, ervaart ze.

ROC Top in Amsterdam ziet de gevolgen vaak. Maar liefst een op de vijf mbo-studenten valt in het eerste jaar uit, omdat de opleiding tóch tegenvalt. ,,Ik vind dat een fors percentage. Die kinderen moeten op 15- of 16-jarige leeftijd een ingrijpende beslissing nemen, terwijl ze nog volop op zoek zijn naar wie ze zijn”, merkt directeur Christien van Dinten.

  1. Student Rogier volgde gastles van pedofiel Nelson: ‘UvA had nooit sorry moeten zeggen’

    Student Rogier volgde gastles van pedofiel Nelson: ‘UvA had nooit sorry moeten zeggen’

    De Universiteit van Amsterdam had nooit excuses moeten aanbieden voor het uitnodigen van Nelson Maatman, de pedo-activist die ernstig bedreigd wordt na zijn optreden in het NPO-programma Danny op straat. Dat vindt student Rogier van de Veen. Hij zat in het college dat Maatman vorige week toesprak. ,,Als de universiteit gaat dansen naar de pijpen van de populaire mening, verliest zij haar kritische karakter.’’